Kristianstad

Facebookgrupp varnar för vägpirater

Kristianstad Artikeln publicerades
Polisen rekommenderar folk att inte stanna bilen om man känner dig osäker.
Foto:ANDERS WIKLUND / TT
Polisen rekommenderar folk att inte stanna bilen om man känner dig osäker.

En Facebookgrupp varnar för att det härjar vägpirater i Skåne. Piraterna låtsas att de har bilproblem och försöker lura den som stannar på pengar. "Jag hade själv kört vidare", säger en polis.

Vi har tidigare rapporterat om att det förekommit vägpirater i Skåne. Nu tycks det vara dags igen.

I Facebookgruppen Poliskontroll i Kristianstad har ett flertal varningar för möjliga vägpirater lagts ut under de senaste dagarna. Samma bil har stått stilla med varningsblinkers på utmed vägar på flera olika ställen i nordöstra Skåne. En person har vinkat och försökt stoppa passerande trafikanter.

Fredrik Bratt på polisens ledningscentral konstaterar att vägpirater figurerar på vägarna i Skåne med jämna mellanrum.

– De parkerar ofta vid av- och påfarter och vinkar för att folk ska stanna. Stannar någon så erbjuder de guld, klockor eller liknande, och försöker på ett eller annat sätt lura folk på pengar, säger han

– Jag hade själv kört vidare om jag hade fått en olustkänsla. Ofta står de så att de har möjlighet att själva gå och skaffa hjälp. Och i dag har alla mobiltelefon, så varför ringer de inte efter hjälp själva?

Fredrik Bratt berättar att det händer att piraterna uppträder aggressivt och springer fram framför bilar för att få stopp på dem. Något som även polisen i region Väst (Halland och Västra Götaland) har vittnat om.

Där konstaterar man att vägpiraterna har blivit mer offensiva och att de numera även är aktiva längs mindre vägar med lägre hastigheter och färre vittnen. Trafikanterna har blivit bättre pålästa, mer luttrade och låter sig inte luras lika lätt, därav piraternas nya beteende.

– De anpassar sig och har blivit mer offensiva. När de gamla metoderna inte fungerar måste man ändra strategi, säger Håkan Carlsson, chef för polisens transportsäkerhetsgrupp i region Väst, till Expressen.

– Vi har flera fall där man försökt preja bilar till sidan av vägen. Man agerar också mer hotfullt än tidigare. Ibland rör det sig om regelrätta rån. Det är en tydlig trend, säger Håkan Carlsson till Expressen och konstaterar att piraterna går också allt oftare ut i vägbanan, och tvingar därmed bilister att stanna för att undvika påkörning.

Polisen har tidigare nationellt gått ut och varnat för vägpirater och uppmanat trafikanter att vara vaksamma om de stannar vid vägrenen.

Ibland blir stämningen hotfull, det förekommer att bedragarna tvingar till sig pengar eller rycker av personer guldsmycken som de har på sig, konstaterar polisen.

"Den som utsatts för den här brottsligheten känner sig många gånger kränkt utifrån flera aspekter. Beloppen behöver inte vara höga, men brotten drabbar ofta människor som har goda intentioner när de stannar, och som sedan till och med kan bli hotade på ett sätt som kan vara svåra att hantera efter händelsen."

Polisen rekommenderar folk att inte stanna bilen om man känner dig osäker, ring istället 11414. Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.