Kristianstad

Trippelmördaren får straffet tidsbestämt

Kristianstad Artikeln publicerades
Ricard Nilsson från Arkelstorp får sitt straff tidsbestämt till 30 år.
Foto:Tommy Svensson
Ricard Nilsson från Arkelstorp får sitt straff tidsbestämt till 30 år.

Livstidsdömda Ricard Nilsson från Arkelstorp får sitt straff tidsbestämt till 30 år. Det innebär att han kan bli villkorligt frigiven om mindre än tre år.

Ricard Nilsson dömdes 2000 till livstids fängelse för trippelmordet i Klippan. Örebro tingsrätt beslutade under fredagen att tidsbestämma livstidsdomen till 30 år. Nilsson kan bli villkorligt frigiven efter två tredjedelar av den tiden, alltså om mindre än tre år.

Advokaten Björn Attnarsson företräder Ricard Nilsson och är nöjd med tingsrättens beslut.

– Jag tycker att det är rätt domslut. Det kunde ha varit något kortare tidbestämning kan jag tycka, men på det stora hela är det rätt att tidsbestämma efter så många år. Särskilt mot bakgrund av att det är låg återfallsrisk, vilket är det viktigaste kriteriet, säger Björn Attnarsson till Kristianstadsbladet.

Vad säger Ricard Nilsson om beslutet?

– Han har fått besked om det är och är nöjd och glad över att äntligen kunna se ett slut.

Senaste gången Nilsson ansökte om att få sitt straff tidbestämt var 2013. Då nekades han eftersom han fortfarande ansågs vara för farlig för att släppas ut. Men i Rättsmedicinalverkets senaste utredning från 2016 bedöms risken för att han ska återfalla till grov brottslighet som låg.

Enligt tingsrättens beslut har Ricard Nilsson inte gjort sig skyldig till någon misskötsamhet under tiden i fängelset. Han har haft totalt 19 permissioner utan anmärkning, vilket enligt tingsrättens bedömning är en omständighet som talar för att hans livstidsstraff ska omvandlas till ett tidsbestämt straff.

– Vi har sökt en gång innan, men då förväntade vi oss inte det. Den här gången hade vi mycket bevisning som talade för att det var dags att tidsbestämma, säger Björn Attnarsson.

Ricard Nilsson dömdes 2000 mot sitt nekande till livstidsfängelse för trippelmordet. Han har senare erkänt att han sköt en bilhandlare, hans far och deras kamrat till döds på Forsmöllans rekreationsområde i Klippan i slutet av september 1999. De hade då lockats till platsen för en påhittad bilaffär.

Ett vittne hade sett en bil som stått vid Forsmöllan vid tidpunkten för trippelmordet. Bilen tillhörde Ricard Nilsson, som senare greps i sin bostad i Arkelstorp. Han hade då tillhörigheter från de tre mordoffren i huset och mordvapnet, en amerikansk pistol, hittades nedgrävd i hans trädgård.

Före trippelmordet var Ricard Nilsson aktiv inom Kristianstads nöjesliv. Bland annat som rockmanager och radiopratare.

I början av 1999 var han också misstänkt för rock­managern Lelle Hildebrands försvinnande, men friades i juni 2000.

Fakta

Detta har hänt

11 augusti, 1999: Ricard Nilsson försöker stjäla från en bilhandlare och en annan kvinna som han lurat till en undanskymd väg. Han var då beväpnad, men bilhandlaren lyckas då ta sig därifrån. Händelsen ingår sedan i åtalet mot Nilsson, då som försök till grovt rån och vapenbrott.

27 september: Ricard Nilsson bestämmer ett möte med bilhandlaren på Forsmöllans rastplats utanför Klippan eftersom han uppgett att han hade en bil till salu.


28 september: Bilhandlaren, hans far och deras kamrat hittas döda på rastplatsen. De hade skjutits i huvudet på nära håll. Mordvapnet var en pistol.

29 september: Ricard Nilsson grips tidigt på morgonen i sitt hem eftersom ett vittne sett hans bil på mordplatsen
.

25 november: Ricard Nilsson åtalas för morden. I rätten erkände han att han varit på platsen men la skulden på en annan person som inte namngavs.

3 december: Ricard Nilsson döms mot sitt nekande till livstids fängelse.
 Han ska dessutom betala 335 000 kronor i skadestånd till de mördades anhöriga.

Visa mer...