Annons
Nyheter

Alla ligg är inte i fortplantningssyfte

I dagarna har Måns Zelmerlöw fått ta emot hård kritik på grund av några kommentarer han gjorde om homosexualitet när han gästade lördagens "Pluras kök".
Nyheter • Publicerad 25 mars 2014

Han hade inget ont eller uppviglande uppsåt, men på en fråga från artisten Miriam Bryant snärjde han in sig i ett resonemang om att homosexualitet inte är lika naturligt som heterosexualitet. En "avvikelse", som han förvisso inte har något emot.

Min första reaktion var att ta Måns, som själv också bett om ursäkt, i försvar. Min tanke var ungefär att vi inte kan ha så lågt i tak att man blir medialt hudflängd på grund av ett par klumpiga ordval. Alla fattar ju att Måns Zelmerlöw knappast är någon hbtq-moståndare, han ledde själv QX Gaygala nu i januari. Det placerar honom, så att säga, bland de goda. Men han har också en position där hans röst hörs. Och då spelar ordvalen roll. Så jag började fundera mer kring hans uttalanden, varför de väckt ilska och vad det är han egentligen säger. Måns lutar sig mot ett biologiskt resonemang när han försöker förklara sin ståndpunkt. Att det naturliga är att man och kvinna har sex ihop, därför att det är de som får arten att fortplanta sig. Kombinationen man och kvinna har mycket riktigt den reproduktiva nyckeln, det är allmänt känt.

Annons

Men resonemanget haltar, vilket QX.se:s chefredaktör Jon Voss träffande belyser i sin blogg.

Tänk så här. Hur många gånger, av de tillfällen du haft sex, har du haft det i akt och mening att försöka reproducera dig? Går du på krogen med de baktankarna, så är du verkligen en lös kanon. Nu finns det kanske någon riktigt kysk därute som enbart haft sex för att avla barn. Sådana livsval ska respekteras, även om det för protokollet bör påtalas att man missar mycket roligt på den smala vägen. Men för de allra flesta av oss handlar sex mycket oftare om helt andra målbilder än att föra arvsmassan vidare. Det vanliga är snarare känslor som kärlek, passion, åtrå, njutning och törst efter fysisk närhet.

Då blir det genast mer problematiskt att diskutera homosexualitet som något onaturligt. Det är ju inte tal om någon avvikelse från dessa känslor. Vi bara gillar olika grejer, och olikheter gör världen spännande och rik.

Samtidigt i Uganda har det blivit belagt med stenhårda fängelsestraff att vara homosexuell. Är man det på ett förargelseväckande sätt – vad nu det innebär – riskerar man livstid. Ryssland har förbjudit homosexuell propaganda, vilket öppnar för många former av förtryck. I många till synes toleranta länder är det, obegripligt nog, fortfarande inte tillåtet med samkönade äktenskap.

Just därför – för att ett tolerant och öppet samhälle är något vi bygger och värnar tillsammans – är det viktigt att fortsätta framhålla detta, igen och igen: Sex handlar så väldigt mycket om kärlek, passion och lust. Vackra, svettiga, starka och upplivande känslor som vi alla människor har gemensamt, oavsett läggning. Stampar man på det, så stampar man på livet. Det är väl bara naturligt att vi vill njuta av varandra medan vi lever.

Carl Johan Engvall
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons