Annons
Nyheter

Skräddare trogna byn

Nyheter • Publicerad 23 augusti 2014
Ulf Mårtensson.
Ulf Mårtensson.Foto: 

S läktforskning har aldrig intresserat mig. Fast nu har jag blivit lite biten – och besviken.

Jag var i Vanstad, som halva min släkt stammar från, och besökte möllan eftersom det var mölledag. Det visade sig att den siste möllaren var jämngammal med min farmor. De hade säkert gått i byskolan tillsammans, funderade jag. Kanske fanns det något klassfoto? Fast sådana kanske inte togs på 1910-talet. Eftersom jag jobbade gavs inte tid att forska vidare i saken.

Annons

Någon tid senare hälsade jag på i möllan. Där bor nu den siste möllarens son och dennes hustru. Det visade sig att byns alla gårdar och hus är väl dokumenterade. Jag bläddrade i de lokalhistoriska böckerna om Vanstad som berättar om vem som har bott i de olika husen, även huset där min farmor bodde som liten. Det låg precis vid skolan men är nu rivet. Hennes far var skräddare. Han hette Nils Andersson Herman.

Han nämns i en av böckerna. Inte långt från där huset legat där min farmor växte upp fick jag nu hjälp att på nätet gå in i ett arkiv med avfotograferade kyrkoböcker från byn. Och nu började det blir spännande. I Vanstads församlingsbok 1895–1905 var fastigheten upptagen där min farmor bott och se där stod överst hennes far, skräddaren Nils, född 1861 i Vanstad och hennes mor Sara Andersdotter, född 1864 i Tryde.

Under makarna var barnen uppradade, födda 1892 fram till och med 1905, så långt åtta syskon varav min farmor, Selma Elisabeth, född 1903, var den sjätte. Man kan utläsa att tre av dem dog som barn.

Nu hör det till saken att min farmor ibland gav sken av att hennes släkt kom någonstans långt bort ifrån, att hon hade anfäder som hade ett spännande förflutet. Så kan det naturligtvis vara, men nu visade det sig att hennes pappa var född i Vanstad och hennes mamma kom nästgårds ifrån. Lite besviken blev jag.

En anteckning i husförhörslängden gjorde att vi kunde gå vidare och hitta en notering om min farmors farfar, Anders Nilsson, född 1833. Även han var skräddare och född i Vanstad. Hans hustru Kristina Nilsdotter hade dock flyttat hela den långa vägen från Röddinge där hon föddes 1830.

Så spanns släkttrådarna mellan byarna. Kanske gick de unga tu och tittade på varandra när det var dans någonstans eller marknad – och tycke uppstod. Prästens prydliga piktur ger fantasin vingar.

På min farfars sida kom vi inte någon vart. Han föddes 1898. Men på Vanstad nygård där han växte upp finns det i församlingsboken från det året inga noteringar om honom. Kanske flyttade familjen dit först senare. Och var bodde den innan dess?

Det ska bli spännande att gå längre tillbaka och luska vidare. Någon generation ytterligare och vi är tillbaka på 1700-talet. Finns det fler skräddare i släkten? Fallenheten för sömnad har jag hur som helst inte ärvt.

INTERNAL INTERNAL
Ulf Martensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons