Kultur & Nöje

Anita Ekberg skapade kalabalik i Kåseberga

Kåseberga Artikeln publicerades
Regissören Bo Widerberg och Anita Ekberg under de hektiska dagarna  i Ystad och Kåseberga när de skulle spela in film tillsammans.
Foto:Foto: Ystads Allehanda
Regissören Bo Widerberg och Anita Ekberg under de hektiska dagarna i Ystad och Kåseberga när de skulle spela in film tillsammans.

Anita Ekberg hade förskansat sig på Hotel Continental du Sud i Ystad. Regissören Bo Widerberg knaprade lugnande piller i Kåseberga. Det slutade med ren kalabalik, som skildras i en ny bok om den världsberömda skådespelerskan, ”Den sista Divan”.

Journalisten Christel Persson, boende i Svenstorp, har skrivit boken tillsammans med Lars Hector, mång­årig vän till Anita Ekberg.

Christel Persson träffade Anita Ekberg en enda gång. Det var under en intervju som hon gjorde för Expressen i maj 2013 när Anita Ekberg kom till Sverige för det som skulle bli hennes sista besök i födelselandet.

Christel Persson hade läst på grundligt. Hon var mycket nervös för att träffa den omsusade stjärnan som hade rykte om sig att vara bitsk och arg på pres­sen.

– Men det gick jättebra, vi åt en lunch på nästan fem timmar i hamnen i Malmö. Hon hade verkligen en stjärnglans. Jag brukar inte bli så impad, men blev det. Hon var så öppen och ibland när hon ville att de andra vid bordet inte skulle förstå så pratade hon italienska.

Christel Persson var i början av 1980-talet korrespondent för Expressen i Italien, dock utan att träffa Anita Ekberg. Men på intervjun i Malmö drygt 30 år senare fick hon bra kontakt med stjärnan, kanske tack vare att de kunde växla under intervjun mellan svenska, italienska och engelska.

–Det var så hon kommunicerade, hemma i tre språk men ändå inte hemma.

– Jag tycker att hon var skarpsinnig och rolig, jäkligt rolig fastän hon var sjuk.

YA träffar Christel Persson en kulen novemberdag i Kåseberga där Bo Widerberg 1964 spelade in filmen ”Kärlek 65”. Från början hette den ”Kärlek 63”, men inspelningarna sköts upp gång på gång. Anita Ekberg, som gjort succé i Federico Fellinis ”La Dolce vita”, skulle vara med i filmen. Men det blev pannkaka av allt.

Visserligen kom den omsusade filmstjärnan till Kåseberga och lät sig fotograferas i hamnen inför ett stort pressuppbåd. Men någon Widerbergfilm med henne blev det aldrig. Rubriken i tidningen Se är talande: ”Puss och kram – sen small det”.

I vredesmod åkte Anita Ekberg tillbaka till Italien sedan hon kommit på kollisionskurs med den egensinnige regissören. Bland annat handlade det om det rundliga gaget som det dragits skatt från.

– Framför allt skar det sig för att han inte hade någon riktig idé om en film, han ville ha med Sveriges största stjärna i utlandet. Hon skulle bara svischa in och visa upp sig, säger Christel Persson.

”Kärlek 65” blev en klassiker, även utan Anita Ekberg, med bland andra Keve Hjelm, Inger Taube, Evabritt Strandberg och Thommy Berggren i rollerna.

I boken berättas Anita Ekbergs historia, med ett rikt bildmaterial, från uppväxten i Malmö på Östra Fäladsgatan 29 och så ut i världen. Hon blev upptäckt tidigt, av vem tvistar man. Men långt innan hon var känd till namnet var hon ett känt ansikte genom fotografen Georg Oddners reklambilder.

Hon dog 11 januari 2015 och är begravd på Skanörs kyrkogård. När hon dog hyllades hon i Rom med bilder projicerade ur ”La Dolce vita” över Fontana di Trevis barockfasad, ett mått på hur uppskattad hon var i Italien.

Lars Hector var lite som en agent för Anita Ekberg i Sverige och förmedlade Expressenintervjun med Christel Persson.

– När hon dog tog jag kontakt med honom, han nappade genast när jag föreslog att vi skulle göra en biografi eftersom det inte fanns någon riktig bok om henne.

Det är både lätt och svårt att skriva om en person som inte längre är i livet.

– Hon kan inte invända men hon tog säkert många hemligheter med sig i graven, säger Christel Persson.

Hon har gjort reserch i svenska tidningsarkiv, hittat andra källor runt om i Europa och Amerika. Lars Hectors egna minnen av stjärnan ligger också till grund för boken.

– Det kan inte vara den absoluta sanningen om Anita Ekberg. Det är ett hederligt journalistiskt arbete som resulterat i den sannolika historien om Anita Ekberg, säger Christel Persson.

Före kalabaliken i Kåseberga hade Anita Ekberg flera gånger varit i Ystad och på Österlen. Hon lät i början av 1950-talet fotografera sig hos Greta Andersson på Polyfoto på gågatan i Ystad. Som nybliven fröken Sverige 1951 skrev en pudelklippt Anita Ekberg autografer i Slottshallen utanför Smedstorp. I april året därpå mannekängade hon i Hammenhög och skrev autografer.

Christel Persson har i arbetet med boken kunnat slå hål på stjärnans egna myter.

– Som gammal ville hon framställa sin familj som mer burgen än den var

I själva verket var uppväxten tuff, med missbruk i familjen och ont om pengar.

För Lars Hector berättade hon att hon som ung blev våldtagen, ett trauma som hon bar med sig hela livet

Unga i dag känner kanske på sin höjd till bilden på Anita Ekberg badande i fontänen i Rom.

– Hon var en svensk superstjärna, i nivå med Ingrid Bergman och Greta Garbo. Det har glömts bort. Man har talat skit om henne: En dum blondin som hatade Sverige. Så var det absolut inte, säger Christel Persson.

Anita Ekberg har kallats världens vackraste kvinna, hon blev också enligt Christel Persson sin forna skönhets fånge. Hon tog på sig en mask.

– Det höll hon på med hela livet, ta på sin Anita-mask, Samma sminkning som Georg Oddner lärde henne på 1950-talet.

Fakta

Anita Ekberg

Född i Malmö 1931, död i Rom 2015.

Filmstjärna, världens vackraste kvinna, fröken Sverige. Gjorde ett 70-tal filmroller med bland andra Federico Fellini. Hennes roll i ”La Dolce vita ” och badet i Fontana di Trevi tillhör filmhistorien.

Biografin ”Den sista divan. Boken om Anita Ekberg” är utgiven av Kira förlag, skriven av Lars Hector och Christel Persson.

Christel Persson arbetade 1975–2016 på Expressen (de senare åren på Kvällposten) och är sedan 2006 permanent boende i Svenstorp.

Lars Hector drev i början av 1980-talet nattklubben Trocadero i Malmö när han lärde känna Anita Ekberg.

Visa mer...