Kultur & Nöje

Filmare som gräver där hon står

Grevlunda Artikeln publicerades
Malin Andersson hemma vid köksbordet i Grevlunda. Här är dokumentärfilmaren alldeles nyinflyttad och funderar på nya projekt.
Foto:Ulf Mårtensson
Malin Andersson hemma vid köksbordet i Grevlunda. Här är dokumentärfilmaren alldeles nyinflyttad och funderar på nya projekt.

Dokumentärfilmaren Malin Andersson har örat mot marken. I bara en vecka har hon bott i Grevlunda, och har redan filmidéer om hur hon ska kunna skildra sin nya Österlenvardag. Men mest tid ägnar hon åt sin uppmärksammade dokumentär, ”Blodssystrar”, som visas på biografteatern Scala i Ystad nästa lördag.

Malin Andersson bor åtminstone fram till i sommar i Grevlunda där hon passar hus och höns till en släkting. Hon trivs på landet, är uppvuxen i de småländska skogarna.

– Jag bor på en massa ställen. Irland har varit mitt andra hemland sedan 20 år tillbaka, berättar Malin Andersson och bjuder på kaffe och fika i det ombonade köket.

Under åren på Irland gjorde hon ”Belfast girls”, en dokumentär om två flickor som bodde på olika sidor av muren som delade det katolska och protestantiska områdena i stan.

– De var så lika. Men det fanns ingen chans att de skulle träffas.

Hon är på jakt efter historier. När hon träffade tvillingflickorna Julia och Johanna på en workshop om film i Bromölla, insåg hon att hon var en ny berättelse på spåren. Först gjorde hon en kortfilm om flickorna som flytt med sin mamma från Azerbajdzjan. De båda hade varit med om fruktansvärda saker, hållits fångna och blivit våldtagna. Men de var fulla av kraft, ville forma sina liv. Det var givet att någonting måsta hända, att de mycket tajta tjejerna skulle gå var sin väg.

– Den långa filmen föddes ur kortfilmen. Vi bara fortsatta att filma, säger Malin Andersson.

Sedan var det naturligtvis omöjligt att förutsäga att det skulle bli en så dramatisk historia

Malin Andersson understryker att hon först och främst försöker berätta en universell historia, som vem som helst ska kunna känna igen sig i. Det hindrar inte att det säkert är en viktig film för just invandrarflickor, som kan identifiera sig med Julia och Johanna.

– Men det är inte en problematik som bara gäller invandrare. Det handlar om makt, säger Malin Andersson tillägger:

– Jag kan också känna igen mig.

När hon är ute och visar och pratar om filmen märker hon också att den engagerar, att den väcker frågor och diskussioner.

Hon följde de båda flickorna från 2011 fram tills nu. I höstas kom långfilmen som hon själv regisserat, producerat och nu sköter distributionen av.

Det är egentligen flera heltidsjobb men hon tvingades att göra så, för att kunna genomföra sina planer. Nu är hon glad för att hon startade ett eget produktionsbolag. Det gör att hon har full kontroll. Genom filmen får hon också inkomster och en plattform att stå på till nästa projekt.

– Jag har rättigheterna, jag bestämmer hur projektet ska läggas upp.

Det är en stark film, livet live, om man så säger. Det är svårt att tänka sig att de båda flickorna har ett helt filmteam runt omkring sig, när de gråter, skrattar eller bara tjafsar tillsammans. I en känslig scen träffas systrarna i ett garage på Rosengård. Den ena av dem har gift sig men allt har nu gått galet. Hennes man försöker kontrollera henne, är svartsjuk och vill hindra henne från att jobba och leva sitt liv.

– De skiter i oss, men jag tror också att de tycker att det är en trygghet att vi är där.

Malin Andersson tror inte heller att hon och filmen har påverkat de val som Julia och Johanna har gjort även om hon har levt mycket när dem, och fortsätter att hålla kontakten.

Vad som blir nästa filmprojekt är inte klart. Men hon återvänder kanske till barndomens landskap.

– Jag är taggad på att göra något om Småland, säger hon.

Fakta

Malin Andersson

Aktuell: Med dokumentärfilmen ”Blodssystrar” som närmast visas på biografen Scala i Ystad 23 januari.

Bor: Grevlunda.

Ålder: 43.

Bakgrund: född i Trelleborg, uppväxt i Småland, tog studenten på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg, gått dokumentärfilmsutbildning på Biskops Arnö. Länge boende på Irland där hon gjorde dokumentärfilmen ”Belfast girls”.

Visa mer...