Kultur & Nöje

Kulturnatt i Borrby fick en tidig start

Borrby Artikeln publicerades
Annika Jägfeldt var en av utställarna på kulturnatten.
Foto:Bass Nilsson
Annika Jägfeldt var en av utställarna på kulturnatten.

I Borrby startade natten redan tre på eftermiddagen i går. Åtminstone den årligen återkommande kulturnatten, som firas på södra Österlen. Evenemanget drog igång vid tresnåret.

Vi startar så tidigt för att ha en slags kick off där konstnärerna är samlade inför natten på kulturgallerierna, säger en av initiativtagarna, Göran Lundborg.

Det startade i fjol. Hemma i trädgården hos konstnären och galleristen Göran Lundborg i Kåseberga.

– Vi hade många besökare i fjol och gör därför ett nytt försök i år igen.

I år har man flyttat in i Villa Sandby med bed & breakfast utanför Borrby. I en lada i anslutning till anläggningen startade gallerinatten under onsdagen.

– Ett antal av det 20-talet konstnärer som medverkar under gallerinatten ställer ut under dagen och utställningen pågår fram till och med lördag. Det är en slags samlingsutställning med konstnärer och konsthantverkare från södra Österlen, berättar Göran Lundborg.

Som arrangör av kulturnatten står Österlen syd (tidigare Löderup turism), som samlar inte bara konstnärer utan även företagare i regionen. Bland andra bokhandlarna i Borrby är med där.

– Här på utställningen finns det information med kartor så att besökarna kan hitta de lika gallerierna som ingår.

Jazzbandet The Eminent Five, där Göran Lundborg spelar trumpet, underhöll besökarna med låtar ur American songbook. Konstturisterna fick även smakprov på bland annat Karin Ankers målningar och Annika Jägfeldts rockporträtt.

Senare på kvällen kunde man besöka deras gallerier. Hos Annika Jägfeldt i Löderup hänger det porträtt av Ulf Lundell, Mick Jagger och andra rock’n’rollcelebriteter.

– Det här är ett fantastiskt arrangemang, berättar Annika Jägfeldt som på senare tid målat Plura.