Kultur & Nöje

Mer av föreläsning än av berättelse

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Tarras-Wahlbergs lojalitet gentemot forna uppdragsgivare kvarstår. Vill du ha skvaller om kungahuset? Lyssna inte på detta sommarprogram.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Tarras-Wahlbergs lojalitet gentemot forna uppdragsgivare kvarstår. Vill du ha skvaller om kungahuset? Lyssna inte på detta sommarprogram.

I årtionden har Elisabeth Tarras-Wahlberg förvaltat kungahusets berättelse, men när hon talar om sig själv känns det mer som en föreläsning än en berättelse.

Elisabeth Tarras-Wahlberg

Ålder: 65 år

Bor: Lidingö

Gör: Fd hovmarskalk, kommunikationsrådgivare

Första mening: "Den fuktiga värmen slog emot mig som en vägg och mina glasögon immade omedelbart igen."

Berättarnerv: 0

Efter att ha arbetat 32 år vid hovet, bland annat som informationschef och hovmarskalk, sitter Elisabeth Tarras-Wahlberg säkerligen på ett stort förråd av insideshistorier från den kungliga världen, som fortfarande – åtta år efter att hon lämnade det jobbet – vore som en stor godispåse för de flesta skvaller- och kvällstidningsmurvlar.

Men att respekten för och lojaliteten mot gamla uppdragsgivare inte försvinner är Tarras-Wahlberg ett exempel på. Den som hade hoppats på att med hennes hjälp få ta en tjuvtitt bakom slottets gardiner för att få höra nya historier om kungahuset kan säkert använda tiden till något annat än detta sommarprogram. Hon berättar dock en hel del om sig själv och sin karriär, om uppväxten i Kristianstad och Stockholm, om jobbet vid hovet, den nya kärleken hennes liv och om hur hon vid 58 års ålder blev headhuntad som rådgivare i protokollfrågor åt Qatars tidigare emir Sheikh Hamad.

Det är många saker som hon hinner med att ta upp i sommarprogrammet. Kanske för många, för hon skummar mest på ytan, känns det som. Sommar i P1-publiken är bortskämd med gripande historier med nerv och närvaro, men inte heller obekanta med dötrista program som slösat bort 1,5 timme av ens liv. Detta sommarprogram är emellertid ingetdera.