Kultur & Nöje

Poetiska fotografier av Österlens landskap

Kåseberga Artikeln publicerades
En av Ulf Lagerholms uppskattade bilder med den dramatiska kustremsan mellan Kåseberga och Hammar.
Foto:Ulf Lagerholm
En av Ulf Lagerholms uppskattade bilder med den dramatiska kustremsan mellan Kåseberga och Hammar.

Nästan varje morgon eller kväll ger sig Ulf Lagerholm ut på Österlen med sin kamera för att fotografera landskapet. Ändå ser han sig inte först och främst som fotograf.

– Jag ser mig själv som poet. Kameran är bara ett hjälpmedel för att förmedla poesin. Någon fotografisk utbildning har jag inte heller, säger Ulf Lagerholm som från lördag ställer ut sina fotografier på Galleri K i Kåseberga.

Den 65-årige fotografen berättar att han bara har fotograferat landskap under ett år. Bilderna lägger han ut på Facebook, med stort gensvar som följd.

– Jag har 3 500 följare, berättar han.

I början av sommaren uppmärksammades hans fotograferande i Sydnytt. Det gjorde att ännu fler blev intresserade av hans bilder,

Ulf Lagerholm flyttade till Österlen för fem år sedan, bodde först i Lillehem , därefter i Kivik och han och nyblivna sambon Ewa Wallmark bor sedan en tid tillbaka i Glemmingebro. Han är född och uppvuxen i Linköping.

– Min far var amatörfotograf. Han lärde mig att fotografera, att man helst ska beskära och tänka i fotograferingsögonblicket, säger Ulf Lagerholm.

Många motiv på utställningen är hämtade från trakten runt Kåseberga. Han prisar ljuset och himlarna på Österlen.

– De höga himlarna och molnen som Ulf Lundell sjunger om, även ljuset är speciellt här, säger han.

Ibland lägger han ut en bild om dagen. Men så här i semestertider har fotograferandet varit lite mer sparsamt.

– Det är så mycket folk, fotspår överallt, säger han.

Han tycker om att följa årstidernas växlingar. Släpljuset tidiga morgnar och kvällar när solen står lågt der de bästa bilderna.

Det är landskapets rena former och färger som han vill fånga. Han jobbar med bilderna i datorn och har inga anspråk på att återge landskapet exakt som det ser ut. Det som intresserar honom är det poetiska uttrycket.

– Men jag kan inte photoshop och sådant. Jag behandlar bilderna i ett program som kom med datorn. Då förstärker jag bara färger och kontraster.

Fakta

Ulf Lagerholm

Aktuell: ställer mellan 10/9 och 2/10 ut på Galleri K i Kåseberga. Vernissage på lördagen 13-18. Har permanent utställning på Backagården.

Bor: Glemmingebro.

Familj: sambon Ewa Wallmark, barnen Erik, 14, och Lina, 34.

Bakgrund: utbildad socialpedagog, jobbat 20 år som brevbärare på Östermalm i Stockholm, har gått flera skrivarkurser, nu pensionär och landskapsfotograf.

Kommer från: Linköping.

Fler bilder: på Facebook.

Visa mer...