Kultur & Nöje

Utmärkt ensemble i musikalklassiker

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Ska Higgins (Lindy Larsson) förvandla sin Eliza (Annica Edstam) – eller blir det tvärtom när Malmö Opera skickar "My Fair Lady" på Skåneturné?
Foto:Malin Arnesson
Ska Higgins (Lindy Larsson) förvandla sin Eliza (Annica Edstam) – eller blir det tvärtom när Malmö Opera skickar "My Fair Lady" på Skåneturné?

Ett mycket fruktbart samarbete mellan Frederick Loewe (1904–1988) och Alan Jay Lerner (1918–1986) resulterade under ett par decennier i USA i en rad musikaler. Den främsta hade premiär för 60 år sedan, nu går "My fair lady" på Skåneturné.

My fair lady

Premiär: Helsingborgs stadsteater den 18 februari.

Turnerar bland annat till: Malmö Opera 24–28 februari, Kristianstad 30-31 mars, Osby 6 april, Ystad 9 april, Hässleholm 16 april.

Loewe svarade för musiken, Lerner för librettona. Deras första stora succé blev "Brigadon" (1947), en romantisk historia i skotsk miljö, och den största "My fair lady", efter George Bernard Shaws komedi "Pygmalion" (1912).

Musikalen fick sitt uruppförande i New York för – i dagarna – 60 år sedan, med Rex Harrison och Julie Andrews som Henry Higgins och Eliza Doolittle.

I den följande filmversionen 1964 blev det Harrison och Audrey Hepburn. Efter New York gick musikalen vidare till London och – som andra stad i Europa – Stockholm, där den spelades av Jarl Kulle och Ulla Sallert.

När den nu ges av Malmö Opera som turnéproduktion i samarbete med Helsingborgs Stadsteater, är det den gamla operettstaden Malmös femte uppsättning av "My fair lady". Den börjar lite spretigt men tar snart fastare form.

De båda huvudrollerna görs effektivt av de erfarna musikalartisterna Annica Edstam och Lindy Larsson, av vilken man kanske hade önskat lite mer av den dryga överklassmentalitet som är väl förankrad i den talsång som Loewe skrev för Rex Harrison (som inte var någon sångare).

De övriga medverkande är också utmärkta. Bengt Krantz, detta solistankare hos Malmö Opera, väckte jubel som Elisas far, sopåkaren Alfred P Doolittle. Särskilt när han kommit på grön kvist och tvingas gifta sig med Elizas styvmor. "Snart skall jag gifta mig i kyrkan. Ta mig till min brud i tid."

Därutöver Jörgen Düberg som Higgins vän Pickering, med vilken han slår vad om att kunna göra Eliza till en fin dam, och Jonas Schlyter som den beskedlige Freddy, som utan framgång uppvaktar Eliza. Den övriga ensemblen växlar smidigt som Higgins tjänstefolk till aristokrater.

Och så får man anpassa sig till Ingela "Pling" Forsmans alerta nyöversättning. "Den spanska räven rev en annan räv" blir till "Den spanska räkan äts med majonnäs".

I sina turnéproduktioner har Malmö Opera inte full orkester utan bara några få musiker. I det här fallet två pianon med ett originalarrangemang som Loewes kollega Trude Rittmann skrev. Elisabeth Boström (kapellmästare) och Annika Bjelk spelar som en hel orkester, särskilt när de i inledningen av andra akten ensamma framför en rad av örhängena i den eleganta, europeiska stil som var ett kännemärke för Frederick Loewe med hans österrikiska härkomst.