Kultur & Nöje

Viktigt om en annan barndom

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Malou berättar om det svåra för att fler ska våga ingripa när vi ser att något inte står rätt till.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Malou berättar om det svåra för att fler ska våga ingripa när vi ser att något inte står rätt till.

Malou von Sivers sommarprat är inget för den som väntar sig lättsam underhållning för hängmattan. Men bara för att det är sommar behöver det inte vara solsken.

Malou von Sivers

Ålder: 63 år.

Bor: I Stockholm.


Gör: Journalist, föreläsare och programledare.


Första mening: Pappa, hör du mig?

Stämning: Oemotståndlig ångest.

Många av de bästa sommarprogrammen görs av personer som jobbar med språket till vardags. Givetvis finns det undantag, men Malou von Sivers sommarprat är inte ett av dem.

Att lyssna på Malou von Sivers sommarprat är som att lyssna på radioteater eller att se på en tv-serie. Man vet inte vad hon pratar om, men man vill fortsätta lyssna. För man vill veta vad det är som gömmer sig i skuggorna. För något finns där. Ett mörker.

Malou hade inte haft kontakt med sin pappa på flera år när hon plötsligt får ett sms från honom. Han ligger på sjukhus med cancer. Inga besök, men gärna sms.

Programmet börjar på hans dödsbädd. För vissa historier går inte att berätta förrän huvudpersonerna inte längre är med oss. Det gällde Knausgårds fantastiska "Min kamp". Och det gäller "Sommar i P1" med Malou von Sivers.

Sommaren är på många sätt barnens årstid. Kanske är det då extra angeläget med ett program som når över en halv miljon lyssnare, och som visar att allas barndom inte ser likadan ut. ”Man tror att det som händer hemma är normalt”, som Malou von Sivers uttrycker det.

Malou von Sivers sommarprat är ångestladdat och viktigt, med en välgenomtänkt dramaturgi, men efter den lysande inledningen går det stundtals lite väl långsamt.