Kultur & Nöje

Vilken lovande ung talang

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Pelle Lindsjö – med mellannamnen Cassius Lambert – från Abbekås imponerade på mig redan när han för några år sen spelade elbas med gruppen Funked Up på Garaget i Hammenhög.

Cassius Lambert

Titel: Quote

Skivbolag: Kaprifol Records

På sitt minialbum ”Quote”, som både innehåller en cd och en bok med noter till samtliga låtar, imponerar han ännu mer.

Ja, som han glänser! En mycket, mycket lovande talang, som inte ens fyllt 20 år.

Cassius Lambert har komponerat, arrangerat och producerat. Han spelar också elbas och klaviaturer. Just basen hanterar han så personligt att den blir ett soloinstrument (lite i stil med Jonas Hellborg).

Dessutom medverkar ett stort antal musiker på diverse instrument. Simon Falck, trummor, Lelo Nika Jr., dragspel, och Ludvig Samuelsson, saxofon, hör till de mest framträdande.

Fusion är ett trist och belastat ord. Men här blandas många musikaliska genrer. Jazz är bara början. Stämningsfullt och dramatiskt. Noggranna arrangemang där det också finns utrymme för improvisationer. Ett slags orkesterpop för lyssning men som också skulle passa i film och musikteater.

Cassius Lambert ger inga förklaringar till sin instrumentalmusik. Det hade jag gärna velat ha i notboken. Men låttitlarna leder mina tankar i olika, bestämda riktningar.

Som att ”Bertold” väl måste syfta på teaterförfattaren Brecht och att ”Goba” är en stad i Etiopien med våldsam historia. I den senare finns även invävda mans- och kvinnoröster. Både effektfullt och effektivt.