Kultur o Nöje

60 år som färgstark konstnär

Ystad Artikeln publicerades
Ardy Strüwer är noga med imagen.  Jag får ta på mig på huvudet först innan du fotograferar, säger den 77-årige konstnären som under påskrundan ställer ut i Ystad.
Foto:Sprisse Nilsson
Ardy Strüwer är noga med imagen. Jag får ta på mig på huvudet först innan du fotograferar, säger den 77-årige konstnären som under påskrundan ställer ut i Ystad.

Som ung kom Ardy Strüwer till Stockholm för att vara gäststudent på Konstakademien. Han trivdes så bra att han stannade kvar. Med början på skärtorsdagen visas på Galleri M1 på Hotell Continental i Ystad en retrospektiv utställning med den 77-årige konstnären, ursprungligen född i nuvarande Indonesien.

Det är ett långt konstnärskap som summeras med orginalmålningar, litografier och grafik. En del är äldre, annat har kommit till de senaste två, tre åren.

– Som alla hoppas jag att utvecklas hela tiden. Jag drömmer om att göra en optisk orgasm, en Mona Lisa, säger Ardy Strüwer när han kommer från stationen, lite matt efter åtta timmars tågresa från Stockholm.

Han berättar att han på sin debutställning i Stockholm 1967 fick ett riktigt genombrott. Carlo Derkert och Pontus Hultén från Moderna museet köpte ett verk. Ardy Strüwer gjorde sedan tv tillsammans med Lasse Åberg, som också gick på konstakademien. Ett av dem hette ”Lösnäsan”.

– Tv då hade ett enormt genomslag. Plötsligt hälsade kassörskan på Konsum på mig.

Den unge Strüwer, som började sin bana på konstakademin i Holland och försörjde sig som illustratör och skämttecknare, fick också uppdraget att göra animationerna till tv-serien ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

–  Men det jobbet lämnade jag över till Owe Gustafson. Han hade gjort bättre grejer, säger Ardy Strüwer.

För ett par år sedan gjorde Ardy Strüwer affischen till jazzfestivalen i Ystad. Samma uppdrag som Owe Gustafson fått till sommarens festival. De känner varandra sedan tiden på konstakademin i Stockholm.

Ardy Strüwer är också vän med jazzpianisten Jan Lundgren i Ystad och delar med honom både intresset för jazz och tennis.

När konstnären var nio år tvångsförflyttades hans familj från den tidigare holländska kolonin. Alla invånare som var holländska medborgar tvingades att lämna det som senare skulle bli Indonesien.

De första åren har präglat honom som konstnär och satt spår i hans bildvärld.

– Jag är uppvuxen i ett varmt land, med fantastiska färger och växter.

Hans konst har också kallats postmodern flower power eller sensuell surrealism, beskrivningar som han tycker beskriver hans konst.

I centrum står också kvinnan och kvinnokroppen. Fjärilar och starka pepparväxter är också återkommande motiv.

–  Kvinnan är en skönhetssymbol genom hela konsthistorien.

Vernissage 11-17 på skärtorsdagen.