Kultur o Nöje

Abdellah Taïa: "Ett land att dö i"

ny bok Artikeln publicerades
Abdellah Taïa, född 1973 i Rabat, Marocko, bor sedan länge i Paris. Förutom sina böcker har han gjort en spelfilm av sin bok "Främlingsarmén".
Foto:Laurent Denimal
Abdellah Taïa, född 1973 i Rabat, Marocko, bor sedan länge i Paris. Förutom sina böcker har han gjort en spelfilm av sin bok "Främlingsarmén".

”Ett land att dö i” tar avstamp i marginaliserade migranters vardagskamp. Kulturskibenten Naima Chahboun läser en mörk Parisskildring där drömmen trots allt är levande.

Abdellah Taïa

"Ett land att dö i"

Översättning Håkan Lindquist och Davy Prieur

(Elisabeth Grate förlag)

Abdellah Taïa, född 1973, är Marockos första öppet homosexuella författare och sedan 1999 bosatt i Frankrike. Hans senaste roman, ”Ett land att dö i”, tecknar en brutal bild av livet i Paris nordöstra kvarter.

Här möts migranter och papperslösa, sexuellt avvikande och prostituerade i ett skuggsamhälle långt från Luxembourgträdgården och Pont Neuf. Stigar korsas och öden flätas samman på deras väg mot framgång eller undergång.

I romanens centrum står den prostituerade marockanskan Zahira och hennes vän, den transsexuelle Aziz som efter en könskorrigering tar namnet Zannouba. Deras tillvaro präglas av fattigdom, våld och den särskilda utsatthet som drabbar dem som saknar skyddsnät från stat och familj.

Men den hårda vardagen rymmer också äkthet och värme, lust och längtan. För trots att Zahira och Zannouba bär på ett tragiskt förflutet är de inte offer utan överlevare. Gång på gång kastar de sig ut i livets stormvindar, och till och med då de befinner sig mellan skitiga lakan med en främlings kuk i sin mun finner de kraft att älska och drömma. En cigarett, ett läppstift eller en hårklippning blir till sinnliga sensationer som beskrivs med all den vällust som de slentrianmässiga sexualakterna saknar.

Romanens intima tilltal och rytmiska språk får sidorna att spraka av energi. I korta, intensiva scener återskapar Taïa ekon av en värld där hopp och förtvivlan går hand i hand.