Kultur o Nöje

En historia som få andra

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Musik och text går hand i hand. När Gunhild Stordalen berättar om första mötet med Petter Stordalen spelar hon Happy med Pharrell Williams.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges radio
Musik och text går hand i hand. När Gunhild Stordalen berättar om första mötet med Petter Stordalen spelar hon Happy med Pharrell Williams.

Norska Gunhild Stordalen debuterar som sommarpratare. Hennes program handlar om allas vår angelägenhet mat, men också om hur det är att leva med döden ständigt närvarande.

Gunhild Stordalen

Ålder: 37 år.

Bor: I Oslo.

Gör: 
Läkare och miljöaktivist.

Första mening: Mamma har alltid bett mig sluta att säga att jag ska rädda världen. Hon säger att det naivt.

Dessutom: Dramaturgiskt otroligt bra med musik som sitter som en smäck.

Gunhild Stordalen presenterar sig som läkare, miljöaktivist och miljardärfru.

Hennes miljöengagemang och beslutet att rädda världen kom tidigt. Karriärvägen var utstakad när en "hotellkung i läderbyxor" korsade hennes väg – Petter Stordalen. Gunhild Stordalen säger att det inte bara var två människor som möttes, utan två världar som krockade. 2010 gifte de sig och hon önskade sig en välgörande stiftelse i morgongåva. Mat är den stora miljöboven, som Gunhild Stordalen ser det. Hon börjar planera för organisationen Eat och Bill Clinton invigningstalar år 2014.

Det är nu Gunhild Stordalen får ont i ett knä. Besvären blir värre och det visar sig att hon har en aggressiv variant av den autoimmuna sjukdomen systemisk skleros. Den drabbar unga kvinnor och risken att få den är extremt liten. En tre månaders experimentell cellgiftbehandling i Nederländerna gör att hon är "back in business" en tid, men så kom ett återfall tidigare i år. Nya behandlingar pågår och det faktum att hon lever i dödens väntrum gör att hon "aldrig känt mer lust att leva".

Gunhild Stordalen har en historia som få andra och hennes debut som värd för Sommar är gripande.