Kultur o Nöje

En historia värdig ett filmmanus

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
I dag har Ahmad Khan Mahmoodzada fått möjlighet att fortsätta sin skådespelardröm - som praktikanten Abbe i ICA-reklamen.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
I dag har Ahmad Khan Mahmoodzada fått möjlighet att fortsätta sin skådespelardröm - som praktikanten Abbe i ICA-reklamen.

En tioårig pojke får sitt livs chans att spela huvudrollen i en stor Hollywoodfilm. Men den tvingar honom också att ensam fly sitt land.

Ahmad Khan Mahmoodzada

Ålder: 18 år

Bor: Falun, född i Kabul, Afghanistan

Gör: Gymnasieelev, skådespelare

Första mening: ”Det här är inledningstonerna till filmen ”The kite runner”, eller "Flyga drake" som den hette i Sverige.

Snyftfaktor: Ganska hög.

Ahmad Khan Mahmoodzada har en fantastisk historia värdig ett filmmanus. Som tioåring hyllades han stort för ”Flyga drake”, som även Oscarsnominerades. Men i hemlandet var folk inte lika glada, och Ahmad Khan Mahmoodzada blev hotad till livet. Till slut tvingades han fly för sitt liv, bort från sin familj, bort från sitt hemland, och hamnade av en slump i ett land långt, långt bort. Sverige.

Med en utpräglad fingertoppskänsla för dramaturgi håller Ahmad Khan Mahmoodzada i berättandet lika säkert som en regissör håller ihop en film. Det märks visserligen att han följer ett manus, han stakar sig på vissa ord. Kanske är han lite nervös, halvvägs igenom flyter det på lite bättre.

Ahmad Khan Mahmoodzada berättar från början, kronologiskt, om sin uppväxt i Afghanistan, sin uppfattning av talibanerna, filmerbjudandet, hyllningarna, hoten, flykten, och slutligen ankomsten i Sverige och asylprocessen.

Språket är enkelt och då och då stolpigt, men det spelar ingen roll. Berättelsen griper tag, och användandet av cliffhangers innan låtarna är briljant.

Slutet på berättelsen – det vill säga där Ahmad Khan Mahmoodzada är just nu – är starten på något helt nytt som också är värt ett sommarprat. Ett helt nytt liv tillsammans med hela familjen i Sverige.