Kultur o Nöje

En historielektion om medborgarrätt

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Gloria Ray Karlsmarks sommarprogram borde vara obligatorisk lyssning.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges radio
Gloria Ray Karlsmarks sommarprogram borde vara obligatorisk lyssning.

Historien inte alltid så långt bort. I Gloria Ray Karlmarks fall är den väldigt nära. Hennes uppväxt är ett viktigt kapitel i USA:s moderna historia.

Gloria Ray Karlmark

Ålder: 73 år.

Bor: Stockholm

Gör: Patentingenjör, medborgarrättskämpe

Första mening: " I dag är det Amerikas nationaldag och jag som är amerikanska är ett levande bevis på styrkan i Amerikas författning."

Historiska händelser blir extra påtagliga och begripliga när en riktig människa, som var med, berättar. En sådan berättelse skapar en brygga av förståelse över tid och rum. Så är det med Gloria Ray Karlsmarks sommarprogram.

Den afroamerikanska medborgarrättskampen i 1950-talets USA är i dag stoff för historieböcker och svartvita dokumentärfilmer. Ändå är det egentligen inte så värst länge sedan, historiskt sett. Något man blir påmind om av detta sommarprat.

Gloria Ray växte upp i Little Rock i den amerikanska Södern där rasism och en apartheidliknande diskriminering av den svarta befolkningen tillhörde vardagen. År 1957 var hon en av nio afroamerikanska elever som försökte och till sist lyckades få studera på Little Rock Central High School, en skola som dittills enbart varit reserverad för vita elever. "The Little Rock Nine" blev eleverna kallade och detta blev ett av startskotten för medborgarrättsrörelsen.

För de nio eleverna innebar det upprepade hot, slag och glåpord från vita riktat mot barn, vars enda önskan var att gå i skola, men som hade fel hudfärg.

Det är en rak och okonstlad historia som går under huden. Jag säger bara: det här borde vara obligatorisk lyssning.