Kultur o Nöje

En otippad start på Sommar i P1

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Lars Ulrich.
Foto:Elisabeth Åsbrink
Lars Ulrich.

Avspänt musiksnack på engelska med stänk av danska och svenska. Metallica-trummisen Lars Ulrichs sommarprat var en oväntad tjuvstart på årets säsong.

Lars Ulrich

Ålder: 52 år

Bor: San Fransisco

Gör: Låtskrivare/trummis

Första mening: "This is Lars Ulrich from Metallica, hitting you at summertime."

Insiderfaktor: Tyvärr låg, för den som vill veta mer om Metallica bakom kulisserna.

Programmet går att höra på

sverigesradio.se

och i appen Sveriges Radio Play.

För musikintresserade är det väl inte direkt någon nyhet att det legendariska amerikanska heavy metalbandet Metallicas trummis Lars Ulrich ursprungligen kommer från Danmark. Ändå måste jag erkänna att det snurrar till lite i skallen när han på klingande danska presenterar sig som: "Det er Lars Ulrich fra Hellerup!" Inte blir det sämre av att han beskriver sig som en "lille-dreng" när han som 17-åring startade Metallica 1981 med James Hetfield.

Lyckligtvis kör han sommarpratet på engelska, som han känner sig mer bekväm med efter mer än 35 år i USA. Ursäkta alla eventuella danska läsare, men 1,5 timmes snack på danska hade (tyvärr) varit en rätt stor utmaning för ett stackars svenskt genomsnittsöra. Dessutom har det förstås potential att bli Sommar i P1:s mest nedladdade program någonsin, med tanke på den internationella Metallicapubliken.

Avspänt och lättsamt snackar han om uppväxten i Danmark, vägen till musiken och grundandet av Metallica. Skön hängmattelyssning, men programmet lämnar också en del övrigt att önska: Han levererar inga smarriga interiörer från Metallica, utöver vad som redan är välkänt. Musikvalet med exempelvis Stones, Gasoline och Deep Purple känns också lite nattståndet. Men Ulrichs snack berör långt utanför fanskaran.