Kultur o Nöje

Lagercrantz talar ut om fadern

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
David Lagercrantz berättar om sin pappa Olof, uppväxten i skuggan av honom och om sina strider med depressioner och prestationsångest.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
David Lagercrantz berättar om sin pappa Olof, uppväxten i skuggan av honom och om sina strider med depressioner och prestationsångest.

Våren 1996 sjönk David Lagercrantz ner i en djup depression. Den utlöstes av några ord från hans far: Ingenting av det du skriver, skriver du med allvar.

David Lagercrantz

Ålder: 53

Bor: Solna

Gör: Författare

Första mening: Jag heter David Lagercrantz och är författare numera, jag tänkte berätta om en stor kris som också blev en vändning i mitt liv.

Ton: Allvarlig och - allvarlig.

I sitt sommarprogram försöker David Lagercrantz reda ut vad som gav domen från hans pappa en sådan förödande kraft. Han söker - och finner delvis - svaren i uppväxten och i de lagercrantzka generna.

Fadern Olof Lagercrantz var en gigant på den svenska kulturscenen. Hemma kunde unge David höra honom tala nedlåtande om opportunistiska politiker, medelmåttiga direktörer, okunniga professorer, ytliga intellektuella, obegåvade författare och förljugna biskopar.

Inga uttalade krav ställdes på David, men av faderns syn på omvärlden drog pojken slutsatsen att det gällde att höja sig över medelmåttorna.

Att skriva obegåvat framstod för David som det största brottet av alla. Inom honom grodde en rädsla för att inte hålla måttet, vilket ledde till en förlamande prestationsångest.

David Lagercrantz varvar pratet med väl valda låtar med titlar och texter som knyter an till det han berättar; Cat Steven’s Father and son, är det tydligaste exemplet.

Han är saklig och samlad, men mot slutet av programmet avslöjar rösten att minnena väcker starka känslor till liv. Det är rörande och gripande. Temat är tungt, men programmet blir aldrig tråkigt, särskilt inte om man är svag för berättelser om fäder och söner.