Kultur o Nöje

Om du lämnas oberörd är du av sten

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Känslostarkt när författaren Tom Malmquist debuterar som sommarvärd.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Känslostarkt när författaren Tom Malmquist debuterar som sommarvärd.

Allt i livet börjar med ett ja. Så även Livia. När Tom Malmquist debuterar som sommarvärd talar han direkt till sin fyraåriga dotter om livet och döden.

Tom Malmquist

Ålder: 38 år

Bor: Stockholm

Gör: Författare och musiker

Första mening: Livia, det är jag, pappa.

Sårbaraste ögonblicket: När Tom berättar om minnet av den treåriga Livia som sjunger om sin döde mamma.

Programmet liknar närmast en sagostund med sitt metaforiska och målande språk. Med behaglig och sansad ton levererar Tom Malmquist säkert berättelse efter berättelse. Om när fästmön Karin drabbas av akut leukemi, och med sitt sista andetag namnger den överlevande dottern på sin dödsbädd. Eller när Tom Malmquist kort därefter nås av ett telefonsamtal från sin långtidssjuke pappa, vars ansträngda röst avslöjar att han är på väg att dö.

Tom Malmquist ger en god skildring om hur han behandlade sorgen efter sin avlidne livskamrat och sin far. Halvvägs in sjunker dock dramaturgin en aning när han börjar dra ett flertal författarreferenser. Här riktar han också en livsläxa till dottern, som eventuellt hade lämpat sig bättre mot slutet.

Låtlistan kan upplevas som monoton, men blir effektfull då Tom Malmquist nyttjar den som ett redskap till att förstärka sin redan sårbara berättelse. Som när han talar om bilden av Livias mamma, varvid låten "A picture of your mother" knyter ihop den symboliska säcken.

Om Tom Malmquists sommardebut lämnar dig oberörd, är du troligtvis gjord av sten. Stundtals blir det så känslostarkt att det är nära att brista för värden själv.