Kultur o Nöje

Priset för att säga sanningen

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Anders Kompass, sommarvärd som tog strid för de svagaste och själv höll på att bli manglad av FN:s dementimaskin.
Foto:Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Anders Kompass, sommarvärd som tog strid för de svagaste och själv höll på att bli manglad av FN:s dementimaskin.

Jag har fått se det bästa och det sämsta vi människor kan göra mot varandra. Så säger den tidigare FN-medarbetaren Anders Kompass i sitt "Sommar".

Anders Kompass

Ålder: 60 år

Bor: Divonne les Bains, Frankrike

Gör: Tidigare chef inom FN

Första mening: Jag heter Anders Kompass och var fram till helt nyligen chef för fältarbetet vid FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genève.

Höjdpunkt: Uppgörelsen med en arbetsgivare som inte tog ansvar

Anders Kompass är mannen som slog larm om FN-soldaters sexuella övergrepp mot barn under uppdrag i Centralafrikanska republiken. Operation mörkläggning sattes genast igång av krafter som tycktes helt likgiltiga för barnens lidande.

Han beskriver det pris han fick betala som visselblåsare, med smutskastning, utfrysning på arbetsplatsen, depression. Hans historia är en thriller, där sanningen så småningom segrar - eller gör den det? Anders Kompass berättar i programmet hur han fick fullständig upprättelse i en extern rapport som motvilligt hade beställts av FN-ledningen.

Trots detta har samma FN-ledning inte gjort minsta ansats att be om ursäkt för den orättfärdiga behandlingen. Därför lämnar han sitt arbete på FN.

Anders Kompass låter som den tjänsteman han är. Men bakom den torra framställningen anar man ett starkt engagemang och det gör att man vill fortsätta lyssna. Han ger också en trovärdig berättelse om hur det internationella engagemanget startade och till slut en varm hyllning till sin hustru.

Musiken är en blandning av spännande världsmusik och några stycken favoriter, välbekanta för oss som är jämnåriga med Anders Kompass.