Kultur o Nöje

Soundtrack till Olssons liv

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Johan Olsson pratar mycket om karriären, men också om den stora kärleken och livets väsentligheter.
Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Johan Olsson pratar mycket om karriären, men också om den stora kärleken och livets väsentligheter.

Det mesta du trodde du visste om Johan Olsson, mästaren, stämmer. Men det betyder inte att hans sommarprat blir ointressant. Precis tvärtom, faktiskt.

Johan Olsson

Ålder: 36

Bor: Sundsvall

Gör: Skidåkare

Första mening: Alltså, hur kunde jag tacka ja till det här?

Känslostarkt: När kärleksförklaringen till Anna rundas av med Ryan Adams "La Cienega just smiled"

Någon femmilare var han inte, egentligen. Varken tillräckligt uthållig eller snabb nog att avgöra en spurtuppgörelse. Men målbilden fanns och när Johan Olsson ett år efter ett misslyckandets VM står på prispallen i Vancouver, med OS-brons om halsen, ser han framför sig hur Neil Young kommer upp genom golvet sjungandes "Long may you run".

Längre fram i karriären: Folkhemsklassikern i Val di Fiemme, den omöjliga uppvisningen över fem mil, och den slutgiltiga triumfen med 15-kilometersguldet i Falun. Då, minns Johan Olsson, har han känt sig påpassad som en rockstjärna, plöjt spåren till ett tinnitusframkallande jubel. Han kommer i mål, jobbet är gjort, alla hinder övervunna. Det finns inget mer att bevisa, och det som länge varit en så stark längtan efter familjen väller över honom. På väg hem, i bilen, står John Mayers Tom Petty-cover "Free fallin" på spellistan. Då treåriga dottern lyssnar, tar in orden och säger sedan:

– Du, pappa. Nu är vi fri från Falun.

Han blev störst i spåren, tveklöst. Men Johan Olsson är också en god berättare, som kopplar bilder och låtar till livets, och kärlekens, soundtrack. Trygg i insikten om vad som är så mycket viktigare än resultatmålen.