Annons
Nyheter

Att bjuda på sig själv är blodigt allvar

Åtta Ystadsprofiler, tillsammans med varsin dansare från Vollsjö danssportklubb gör i morgon upp i Shall we dance på Surbrunnsparken.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2010

Att motiven för medverkan är "det är en rolig grej" är alla noga med att poängtera. Men innerst inne är det en kamp på blodigt allvar för att övertyga Let"s dance-domarna Maria Öhrman och Ann Wilson, charma konferencieren Rickard Herrey och blidka Ystadsborna. För endast ett enda par kommer att lämna Surbrunnsparken som vinnare i morgon.

Hela veckan har jag åkt runt i Ystad till Surbrunnsparken, Ystad Spa, Friskis och Svettis och så vidare. Jag har spanat på Kristina Jönssons vickande höfter, Sebastian Seiferts intensiva fotarbete och Anna Berghs bländade utstrålning. Jag har mött skratt, koncentration, svett och nervositet.

Annons

Med mitt skarpa dansöga har jag tittat på repetitionerna och försökt bedöma varje pars chanser.

Men det är svårt. I en tävling som den här går det inte bara att ta hänsyn till det dans- och scentekniska där den rutinerade Lynx Jakobsson imponerar med akrobatik och kärleksdrama. Charmen som kommer med att vara orutinerad är viktig och hur kan man annat än älska Jörgen Nyberg när han gör allt för att se glad ut trots att skorna är obekväma, han har glömt alla stegen och hans partner är betydligt yngre och snyggare än han. Vem den tävlande är, vad den har för roll professionellt och hur den väljer att kommunicera genom dansen spelar minst lika stor roll som koreografin och utförandet.

När vi möter dessa profiler i sina professionella kostymer bjuds vi på få överraskningar. Men när Suzanne Rosengrens ögon glittrar av turkos ögonskugga, Göran Ljungkrantz hår är stelt och luktar kemiskt av hårsprej och en spotlight får Philip Liedberg att se liten och ensam ut på den stora scenen, då kan vad som helst hända. Kanske är det framförandet bäst som överraskar och avslöjar mest om Ystadsprofilen.

Helena Stenkvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons