Brokig burlesk utmanar sinnet
När klockan slår tre på torsdagseftermiddagen har burleskartisten Felicia ”Fräulein Frauke” Bichard och hennes make John-Paul Bichard just kommit fram till Ystads teater efter en körning från hemmet i Stockholm. Även de brittiska showkollegorna Damien ”Le Pustra” Marais och Abigail Collins har precis anlänt från London, och nu har de sammanstrålat vid ett bord på teaterns andra våning.
Vanligen håller Fräulein Frauke till på den anrika jazzklubben Nalen i Stockholm, där hon är värdinna för och artist på sin burleskklubb ”Fräulein Frauke presents”. Hon håller också i den årligen återkommande Stockholm Burlesque Festival. Men nu ska hon för första gången sätta upp show i Ystad. Föreställningen ”Fräulein Frauke presents: Cabaret Burlesque” kommer att vara sista programpunkt på teatern både i kväll och i morgon under den pågående scenkonstfestivalen Scen Ystad.
– Mina shower funkar så att jag är konceptskapare och bokare, och sedan bokar jag olika artister som passar till showens tema. För vi har alltid teman. Till den här showen ville vi ha ett tema som är brett, som många kan knyta an till. Och så ville jag ha riktigt, riktigt bra artister, säger Felicia Bichard och tittar uppskattande på sina kollegor.
– Men vi var de enda som var tillgängliga, säger Damien ”Le Pustra” Marais och lockar fram allmän munterhet vid bordet.
– Hur som helst, skrattar Felicia Bichard, så bestämde vi oss för en show i Weimar cabaret-stuk. Man kan säga att den är löst inspirerad av 1920-talets Tyskland, som var en väldigt intressant period kulturellt med en stark queerscen och en livkraftig cabaretkultur.
Föreställningen är uppdelad i ett antal olika nummer och innan ensemblen är komplett ska även showens konferencier Reuben Kaye och burleskartisten Lada ”Lada Redstar” Bonaveri Turtkovic ansluta från London respektive Berlin. Showsällskapet kommer dessutom att backas upp av en jazztrio, ledd av Felicia Bichards pappa Janne Sjöblom vid pianot. Just att ha mycket jazz med är en av nyckelingredienserna i Fräulein Fraukes shower.
– Jag strävar alltid efter att ha med tre ingredienser, jazzen, cabaretnumrena och burleska inslag. Burleskshower är ju min huvudgrej, jag sjunger och gör burlesk. Jag brukar beskriva burlesk som en typ av cabaretunderhållning som inkluderar någon slags striptease och frågeställningar kring sexualitet, med en feministisk underton, säger Felicia Bichard.
Vad gör den burleska stripteasen feministisk?
– Jag tänker att det är feministiskt av ett antal skäl. Ett av dem är ju att sexualitet i sig inte är ett problem. Men i samhället i dag upplyses vi överallt och hela tiden om hur vi ska vara sexiga, inte minst hur kvinnor ska vara sexiga inför män. Burlesk bryter med det, eftersom vi hanterar sexualitet och nakenhet på våra egna villkor. Dessutom är burlesk väldigt queer. Det handlar inte om vem du är eller vem du är född att vara, utan om vem du vill vara och vilken sexualitet du själv väljer att visa upp, säger Felicia Bichard.
– Det är också ett uttryck för frihet. Och det är skäl till att konstformen är viktig, särskilt nu med en växande högervåg i hela Europa som riskerar att påverka allas våra liv, säger Abigail Collins.
Dessutom, menar de, brukar burleskklubbar skapa en väldigt tillåtande, frihetlig och öppensinnad queer-kulturell atmosfär. Men nu ska de uppträda på Ystad teater, som kanske inte i första är känd som en queerscen.
– Det är ju ett av skälen till att det här känns så otroligt spännande, säger Felicia Bichard med lysande ögon. Att få bjuda på våra akter – några vackra, några roliga, några satiriska, några sexiga – i den här fantastiska teatern. Och som med all god konst, så vill vi få folk att tänka efter.
– Precis. Det handlar ju om att få folk att tänka och känna. Går du iväg från en show och känner ingenting så var den misslyckad. Men går du iväg och känner och tänker på showen så har vi nått fram, oavsett om du blir inspirerad eller förfärad, säger Damien Marais.