Annons
Nyheter

Dags för Ystads första scenkonstfestival

Internationellt, nationellt och lokalt blandas på Ystads allra första scenkonstfestival som startar om en vecka. Festivalen inleds med lovprisad föreställning av National Theatre of Scotland, samsas med Teater Kapijas Varieté Vagabond och avslutas med gästspel av Helge Skoog och Kim Anderzon.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2014
George Anton spelar i national Theatre of Scotlands den lovprisade föreställning Paul Bright´s Confession of a Justified Sinner.
George Anton spelar i national Theatre of Scotlands den lovprisade föreställning Paul Bright´s Confession of a Justified Sinner.Foto: Foto: Tommy Ga-Ken Wan
18 föreställningar ges under de fyra dagar som scenkonstfestivalen i Ystad pågår. ”Den skalliga primadonnan” med Helge Skoog och Kim Anderzon avslutar festivalen på söndagen.
18 föreställningar ges under de fyra dagar som scenkonstfestivalen i Ystad pågår. ”Den skalliga primadonnan” med Helge Skoog och Kim Anderzon avslutar festivalen på söndagen.Foto: Foto: Martin Skoog, Martin Skoog

– Det är jätteroligt. Det är ett sätt att lyfta fram scenkonst och det tilltalade oss att det finns en internationell tanke. Teater i Sverige som konstform är nästan lite provinsiell. Vi är utbildade utomlands och där är teatern mer internationellt inriktad. Det geografiska läget för festivalen är bra, Sverige börjar här, säger Mladen Puric från Teater Kapija i Abbekås.

Han fanns på plats i Teatercaféet på Ystads teater för att presentera programmet för Scen Ystads scenkonstfestival tillsammans med kollegan Janna Eriksson, Thomas Lantz, vd på Ystads teater, Bodil Mårtensson, ordförande i Ystads riksteater, Lars Tibell, tidigare chef för Malmö opera, Peo Nilsson, tidigare Max-galleristen och Ulla Winberg, ansvarig för Biografteatern Scala.

Annons

Efter utvärdering av förra årets Kulturfjesk beslöts att det var dags för en ny form.

– Det blev en scenkonstfestival. Vi hade som mål att hålla den 2016 men det blev 2015, säger Thomas Lantz, men ler och ändrar sig snabbt till 2014 när de andra i Teatercaféet protesterar.

– Jag tycker att vi fått ett fantastiskt bra program, säger han nöjt.

Under fyra dagar spelas 18 föreställningar på de fyra scenerna Ystads teater, Scala, Ungdomens hus och Stortorget.

Även höstens val sätter sina spår på festivalen genom en kulturdebatt på Ystads teater som inleder festivalen på torsdagen.

– Det är politiker på regional nivå. Inga lokala är med men vi hoppas att de sitter i salen, säger Thomas Lantz.

Samma kväll visas Paul Bright’s Confession of a Justified Sinner på teatern av Untitled projekt i samarbete med National Theatre of Scotland. Skådespelare är George Anton.

– Det är en rekonstruktion av en regissör från 80-talets Skottland som var väldigt vild och kontroversiell, säger Lars Tibell.

På fredagen den 6 september återvänder Karin Berguist, bördig från Ystad, hem. Det gör hon i föreställningen ”Återkomsten” om en varietéstjärnas bekännelser.

Flera premiärer utmärker scenkonstfestivalen. Fredagskvällens ”Cabaret Burlesque” med Fräulein Frauke är en av dem.

Annons

– Vi utmanar Ystadsborna i det här kan man säga. Det är första gången som vi har burlesk kabaré, säger Thomas Lantz.

Han kallar föreställningen barnförbjuden.

– Det är mycket naken hud, säger han men tillägger att burlesk teater är mycket mer än så.

– Det är både kvinnlig och manlig nakenhet, inflikar Bodil Mårtensson.

Lördagen den 6 september inleds festivaldagen med en parad med Varieté Vagabond från Österportstorg klockan 12. Med en traktor från 1955 beger sig sällskapet via gågatan till Stortorget.

– Efter traktorn hänger en stor vagabondvagn med olika artister runt vagnen. Det är positivhalare, musiker, cirkusartister och jonglörer. Ett riktigt teaterpatrask, säger Janna Eriksson.

Michel Segerström begår smygpremiär med ”Mannen som blev ensam” som visas på lördagen. Festivalen avslutas med ”Den skalliga primadonnan” med Helge Skoog och Kim Anderzon.

– Det finns en operafestival och jazzfestival, kul att vi har en scenkonstfestival nu också, säger Bodil Mårtensson.

Sune Johannesson
Carina Viberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons