Annons
Nyheter

Det är dyrt att se billig ut

Ska väl du ta och skita i, var min första tanke när jag satt och slötittade på en dokumentär om Dolly Parton.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010

Gång på gång återkom man nämligen till den framgångsrika countrystjärnans utseende. Det är klart att när någon skapat sin image efter byhålans hora är det kanske oundvikligt men vad som kom att störa mig var en av de medverkande sångerskornas fixering vid looken.

Hundra gånger, eller åtminstone tre, frågade Dollys kollega sig hur jobbigt det måste vara att ständigt vara fixad upp till garnityret och aldrig kunna gå ut naturlig.

Annons

Här måste jag ju bara lägga pannan i djupa väck och ta mig en liten funderare. Vad är egentligen naturligt? Att vara osminkad och vägra hårprodukter? Att skippa rakningen både här och där för att frimodigt se ut som haschflickan i Sture Johannessons omtalade plansch. Är det överhuvudtaget tillåtet att bära kläder? Själv såg kollegan så alldaglig ut att jag inte ens skulle kunna identifiera människan om hon så var den sista på jorden.

Här kommer man osökt in på fin- och fulkultur. Varför är det finare att ha på sig smink som inte syns eller diskreta kläder? Dolly har ju till exempel lagt ned allt hårfix genom att helt enkelt dra på sig en peruk. Och precis som medlemmarna i Kiss eller varför inte Lady Gaga måste det ju vara en oerhörd fördel att som Fantomen äntra offentligheten utan att bli igenkänd. I mina ögon direkt smart.

Samtidigt tar det knappast längre tid att måla munnen med ett knallrött läppstift än ett hudfärgat. Att dra på sig ett tight fodral i stället för knutblus och huckle. Alla som har sett en västernfilm måste väl ändå tycka att det är ballare att se ut som Shirley MacLaine i Sierra Torridas slutscen än som någon av de amishliknande fruarna vars livsuppgift gick ut på att knåda deg. Hora, nunna or not. Aldrig fick de dricka whisky heller.

Självklart handlar det om tillgänglighet. Alla har inte möjligheten att gå till dyra salonger och se ut som Oscarsgalan eller vara skitsnygga helt utan skönhetsprodukter. Vad som är svårt anses högt medan det alla kan fixa med ett svepande läppstiftdrag fult och okultiverat. Faktum är att det gäller alla trender. Ta telefon-appen hipstamatic som exempel. Ascoolt tills det blev tillgängligt för att snabbt förpassas till småpinsamt och halvtöntigt. I inredningsmagasinen tipsar inredarna om att blanda högt och lågt för att göra stilen mer personlig. Att sedan varenda kotte kör med dyra designlampan och finbordet blandat med kitschiga kylskåpsmagneter eller udda köksstolar inhandlade på loppis gör knappast att hemmen sticker ut. Ett hem on display fullt av torkade blommor hade förmodligen lett till hospitalisering för chockskada.

Dolly har haft samma stil sedan hon slog igenom någon gång i början på industrialiseringen. Om inte det är en egen stil vet jag inte vad som är. Men visst jag fattar också att den alldagliga kollegan ville påskina den psykologiska aspekten av utseendefixering. Problemet med tesen är ju bara att dåligt självförtroende är det sista Dolly verkar lida av. Att obsessa över någon annans livsval är däremot hjärnskrynklarnas födslokrok. Dollys akrylnaglar spelar en stor roll i tillkomsten av "9 to 5" vilket bara är helt underbart. Hade hon haft naturliga naglar hade ledmotivet låtit helt annorlunda eftersom man bara får fram skrivmaskin-soundet på tre centimeters långa akryl.

Det ska jag också skaffa mig.

SAXO
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons