Nyheter

En sexa långfilmsidéer

Sex långfilmer med 100 000 var i budget. En sexa Skåne bjöd bland annat på psykedeliska skräckfilmer, kammarspel och en dokumentärfilm om en dokumentärfilmare.
Nyheter • Publicerad 27 april 2013
Projekt. Henrik Möller berättar om sin film ”Lokalarbetaren”. Bredvid står Joakim Strand från Film i Skåne.
Projekt. Henrik Möller berättar om sin film ”Lokalarbetaren”. Bredvid står Joakim Strand från Film i Skåne.Foto: Sprisse Nilsson

S:t Knutsgruppen kallar de sig. Filmmakarna från Malmö som fått 100 000 kronor var av Film i Skåne för att förverkliga sina långfilmsidéer. Namnet kommer från caféet de brukar sitta på i Malmö och spåna idéer.

Projektet påbörjades under hösten 2012 och i går visade filmarna upp hur långt de hade kommit hittills på Pixel.

– Alla projekt har kommit olika långt, vårt team har hunnit med strax över hälften av våra inspelningsdagar, säger producenten Henrik Möller.

Filmer utan budget

Han står bakom filmen ”lokalarbetaren”, en skräckfilm i källarmiljö filmad rått och smutsigt.

– Vi har jobbat med flera olika verktyg, bland annat styrs filmens ljussättning av huvudpersonens andetag, berättar han.

Henrik Möller har tidigare gjort filmer helt utan budget, så 100 000 kronor, som han själv uttrycker det, ”hjälper till på vägen” men det är fortfarande väldigt lite pengar för att finansiera en långfilm som vanligtvis kostar minst det tiodubbla.

”Lokalarbetaren” och de sex andra långfilmerna ska vara klara i november då de kommer att visas för allmänheten.

INTERNAL INTERNAL
Linda Nihlén
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.