Annons
Nyheter

"Enander kränker oss kristna"

Kommentar till Crister Enanders inlägg om Guds roll i Sverige onsdag 13 oktober.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2010

Recensenten Crister Enander har börjat recensera Svenska kyrkan.

Då är det inte några rosor som gäller utan bara massor av ris. Hur man nu kan bedöma kyrkans arbete när man inte själv deltagit i detta, utan måste lita till andrahandsuppgifter? Till att börja med undrar du Enander om Gud bor i Domkyrkan. Vilken otroligt dum fråga. Svaret är mycket enkelt – Gud bor i hjärtat hos oss människor! Om vi är öppna för att ta emot honom! Genom att träffas till gudstjänster, samtal och möten av olika andliga slag håller man tron levande och delar med sig av gemenskap och kärlek – till alla.

Annons

Du påstår att "kyrkan inte vill verka bland vanliga människor, eller att vanligt folk inte vill veta av den urvattnade version av kristendom som saluförs av den trendigt slimmade svenska kyrkan idag. Idag är det inte tron som är viktigast". Vi som går i kyrkan är helt vanliga människor och vi vet att tron är viktig för alla människor. Att kyrkan skulle vara "trendigt slimmad" får stå för dig, som aldrig ens besöker den.

Du kallar begravningar för kyrkans "serviceuppgifter"– det är kränkande mot alla som sörjer sina döda och vänder sig till kyrkan. En begravning, ett dop, en konfirmation är inte, som du påstår "ett snabbköp för ritualer", utan det är viktiga händelser i människors liv. Där finns prästen och kyrkan. Men inte enbart då – man kan alltid vända sig till sin församlingspräst för samtal.

KG Hammars predikan, den gången du tvingades lyssna, gillade du inte – då gillar du inte heller honom. Så enkelt avfärdar du det...

Biskop Antje hånar du för att du inte sett henne – ingen annan lär heller ha sett henne, skriver du. Är det med sanningen överensstämmande? Du går till Domkyrkan för att kanske hitta henne, men där finns hon inte. Där inne råder bara tystnad och så brinner några ljus. En biskop har mycket, mycket mer att göra än att träffa Enander på stan. Det verkar som du tror att biskopen ska hålla predikan i domkyrkan varje dag kl 8-21, men i biskopens uppgifter ingår att ha högsta ansvaret för stiftets alla församlingar, vara dess ansikte utåt m m. Uppgifter som Antje verkligen sköter med den äran.

Varför är du egentligen så negativ till allt vad kyrkan står för? Påståendet, att det "enbart är turister kyrkan vill ha – inte troende, sökande människor" kan ju bara komma från någon som inte vet vad kyrkans arbete går ut på. Kyrkan är ingen "upplevelseindustri", som du avslutar din artikel med, utan något som står för tryggheten i människors liv.

Vill man granska kyrkans arbete bör man nog följa detta i en församling under en längre period. Först därefter kanske man kan bedöma om det är så illa ställt, som du vill påskina. "Sverige har avkristnats" påstår du genom att referera till en god vän, som lämnade sin prästgärning då tron fick för lite utrymme i den dagliga gärningen – ett ganska magert underlag för att döma ut allt vad kyrkan står för.

Så till sist - du påstår att det kyrkoherde Per Frostensson säger är hyckleri. Detta uttalande är mycket kränkande! Vi i Kiviks församling vet vilket stort och uppskattat arbete han lägger ner bland oss församlingsbor. Han liksom våra andra båda präster är mycket, mycket uppskattade av oss alla.

Kerstin och Rolf Cedergren, Vitemölla
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons