Nyheter

Filmerna som tävlar i Pixel Talent Award

Sex nominerade, men bara en kan få filmfestivalens prestigepris Pixel Talent Award. YA:s Emil Sandgren och Ulf Mårtensson har sett de tävlande kortfilmerna och tyckt till. I dag visas de på Cinema 3.
Nyheter • Publicerad 27 april 2013
En sås som är brun.
En sås som är brun.Foto: Hans Sanchez.
Smör.
Smör.Foto: Nils Byrfors.
Smör. Foto: Nils Byrfors.
Smör. Foto: Nils Byrfors.Foto: Nils Byrfors.
I princip bris. Foto: Johannes Stjärne Nilsson.
I princip bris. Foto: Johannes Stjärne Nilsson.Foto: Johannes Stjärne Nilsson.
On suffocation.
On suffocation.Foto: Ita Zbroniec Zajt
Snail in space. Foto: Claystation.
Snail in space. Foto: Claystation.Foto: Claystation.
Julias mamma.
Julias mamma.Foto: Arvid Sigvardsson.

On Suffocation

Av: Jenifer Malmqvist.

Med: Poyan Karimi, Peshang Rad, Ali Dawoud m.fl.

När: Lördag, filmpass 1 klockan 16.15-17.40, Cinema 3.

Vad: Fyra vakter, två fångar. En fruktansvärd dom som ska verkställas.

Speltid: 7 min.

Emil: ”On Suffocation”är en stark, effektivt berättad historia om förbjuden kärlek som får de mest fasansfulla konsekvenser. Filmen, som får mycket sagt trots att den är helt dialoglös, väcker viktiga tankar om de ohyggliga, absurda former av förtryck vi människor är kapabla att utsätta varandra för.

Ulf: En avrättning skildras i all sin brutalitet och omänsklighet. Ett garage eller en industribyggnad som badar i skoningslöst lysrörsljus. I blickpunkten en ung man, nästan en pojke, som tvingas att vara bödel. Naket berättat, som en magsugare. En stark film.

En sås som är brun

Av: Anna Hellsten.

Med: Anna Lindström. Berättarröst Anders Granström.

När: Filmpass 3 klockan 11.45-13.00, Cinema 3.

Speltid: 12 minuter och 30 sekunder.

Vad: Trillingarna Malva, Lova och Vilda jobbar på en brunsåsfabrik. Bara en får stanna kvar.

Emil: Anna Hellsten har gjort ett fascinerande formexperiment, med en skådis i alla rollerna och befintliga miljöer som laddas med helt nya betydelser. En surrealistisk, lekfull film, som visar upp en filmskapare med våghalsiga kreativa idéer. Men själva storyn om trillingarnas öde blir aldrig särskilt engagerande.

Ulf: Inledningen är magnifik med Anders Granströms omisskännliga röst som speaker. Miljön med brunsåsfabriken fantasieggande. Humor och det absurda är också kvaliteter. Men scenerna från fabriken och händelserna efter ingångscenen håller inte riktigt samma kvalitet som introt.

Julias mamma

Av: Carl Moberg

Med: Anna Asp, Erik Borgeke, Davik Book, Siv Johansson Asp med flera.

När: Filmpass 1 klockan 16.15-17.40, Cinema 3.

Speltid: 12 minuter och 50 sekunder.

Vad: En ung mamma slits mellan moderrollen och sin önskan att vara fri och ansvarslös.

Emil: Carl Moberg klippte ner "Julias mamma" från ett betydligt större material, först tänkt som en 30-minutersfilm, och har hittat en berörande, vemodig tonträff i dessa små utsnitt ur en ung, olycklig människas liv. Nära och känslosam i sin lågmälda enkelhet, även om dramatikkurvan inte är särskilt brant.

Ulf: Här finns nog egentligen en långfilm gömd, fast scenerna är löst sammanfogade. Kortfilm är kortfilm. För att berätta krävs det en dramaturgi. Ändå fungerar det. Vi lär känna Juliad mamma, får inblick i hennes liv. Kontakterna med Julias pappa, killen på krogen. Lämnar dock en känsla av något ofullbordat.

I princip bris

Av: Ola Simonsson & Johannes Stjärne Nilsson.

Med: Ola Simonsson och Bengt Lindström.

Vad: En man ger sig ut för att göra sina egna väderprognoser.

Speltid: 9 minuter.

När: Filmpass 4 klockan 13.45-15.00, Cinema 3.

Emil: Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, duon bakom hyllade ”Sound of Noise” tar sig an SMHI:s sjörapport med skön humor och busig kreativitet. Upplägget är enkelt men klockrent, en man bestämmer sig för att besöka alla dessa mystiska geografiska punkter som radas upp i etern varje dag.

Ulf: En idé charmigt genomförd in till sista punkten i sjörapporten. Vem har inte suttit och funderat på hur det ser ut vid Pålgrunden eller Bjuröklubb? Nu får vi veta. Drivet filmad, av ett rutinerat par filmmakare. Har svårt att ha några invändningar och det behövs inte. Crazy.

Snail in Space

Av: Sanne Hellberg och Rebecka Ryngfors. Producent: Dansk skalle.

Med: En animerad snigel. Adolf Hitler som lerfigur.

Vad: En snigel rymmer från sin fångenskap på ett nazistiskt rymdskep.

När: Filmpass 1 klockan 16.15-17.40, Cinema 3.

Speltid: 10 minuter.

Emil: Underbart knäpp historia med fantasifulla leranimationer. Under några skälvande minuter har en liten snigel jordens öde i sina... händer. Tur då att det är en tvättäkta hjältesnigel, som gör allt för att avvärja katastrofen. Dessutom får vi reda på vart Hitler egentligen tog vägen när tredje riket föll.

Ulf: Min barndoms leranimationer från gamla öst gifts ihop med Stjärnornas kring och dystopiska stämningar från Der Untergang. Kanske mest skruvat av tävlingsbidragen. Men väldigt underhållande. En liten favorit i sin fantasifullhet.

Smör

Av. David Gülich.

Med: Linda Sundén, Sergey Vasiliev.

Vad: Svårbeskrivet. Ett suddigt par som viskar oroat.

När: Filmpass 4 klockan 13.45-15.00, Cinema 3.

Speltid: 12 minuter.

Emil: Stämning mer än handling. De uppjagat viskande rösterna och den obekvämt närgångna kameran alstrar en stark laddning av ångest och oro. Men efter ett tag blir det vågade stilgreppet med överdrivet suddig och oskarp bild mer frustrerande än spännande, lite som att man tappat glasögonen.

Ulf: Den mest konstnärliga av tävlingsbidragen, med en ibland knappt hörbar dialog eller monolog. Något hemskt har hänt. Någon är rädd för att ha blivit sedd. Någon som hållit i en kniv. Någon som känt som om den skar genom smör. De efterhängsna närbilder dröjer sig kvar. Djärvt men inte riktigt helgjutet.

Lisa Kron
Emil Sandgren, Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.