Annons
Nyheter

Folkkäre Brasse Brännström död

Skådespelaren Lars "Brasse" Brännström är död. Hans stjärna steg tack vare det populära tv-programmet "Fem myror är fler än fyra elefanter", och komikerduon "Magnus och Brasse" blev ett begrepp. Han var folkkär och saknas i Teatersverige.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2014
Brasse Brännström.Foto: 

- Jag är så ledsen och förtvivlad över Brasses bortgång. En stor del av mitt liv levde jag vid hans sida och vi hade så oändligt mycket glädje av varandra och av att få möjligheten att också glädja andra, säger Magnus Härenstam, som var duons andra hälft. De började göra sketcher ihop redan på 60-talet, och på 70-talet följde flera succéshower på Bacchi Wapen och Berns.Fantastisk person

Andra vänner och kollegor lyfter fram Brännströms värme, generoistet och klokskap. Nöjesproducenten Vicky van der Lancken har sorg och talar om att Brännström var magisk på scen.

Annons

- En sådan fantastisk person han var, en av de verkligt stora. Och som har hållit i så många år, säger hon.

Aftonbladet.se skriver att en ambulans skickades till Brasse Brännströms bostad i centrala Stockholm i på fredagen. En stund senare bekräftade ex-hustrun Git Erixon att stjärnan avlidit.

- Han finns inte med oss längre, sade hon till tidningen.

Nästa år kan biopubliken se Brännström i en nyinspelad kortfilm av fotografen Jens Assur.

Mats Arehn regisserade Brännström som nypensionerade läraren Bosse i "Bäst före", som hade premiär i fjol. De senaste åren har de haft nära kontakt och pratat med varandra ett par gånger i veckan.

- Det är bara tomt, det är bara tomt, säger Arehn till TT.

Han beskriver Brännström som en mycket stor skådespelare.

- Framför allt var han en dramatisk skådespelare vilket han visade på senare år. En mycket begåvad sådan.Oscarsnominerades

Brasse Brännström Oscarsnominerades för sitt manusjobbet till Lasse Hallströms "Mitt liv som hund". Han gjorde också uppmärksammade roller i filmer som baseras på deckarförfattaren Liza Marklunds böcker.

Vännen och kollegan Härenstam ser ändå "myrorna och elefanterna" som det mest minnesvärda.

Annons

- Det går inte att komma ifrån det. Inte en vecka går utan att man får en klapp på axeln av en mamma eller en mormor eller till och med taxichaufförer som tackar för det där barnprogrammet, säger han till TT. - Det där är det bästa vi gjort och vi var så stolta över det.

Samarbetet varade i nästan två decennier.

- Då var Brasse rätt trött på både mig och vad vi höll på med. Men fram till dess hade vi så förfärligt roligt.

Härenstam lyfter också fram Brännströms dramatiska skådespelarådra, som kröntes av en Guldbagge för insatsen i Marklundfilmen Sprängaren.

Skolkamrater

Regissören Lasse Hallström och Brasse Brännström blev vänner redan i skolan, och arbetade tillsammans med olika filmprojekt i decennier.

- Jag kan inte förstå än att det har hänt. Han var min bäste vän, säger Hallström till Aftonbladet. - Jag mejlade honom för bara några dagar sedan. Då satt han och skrev manuskript.

De två vännerna sågs senast på en kräftskiva hos Magnus Härenstam för två år sedan.

- Han hade räckvidd. Han var smart och känslig. Han var en all round-begåvning, en all round-talang, säger Hallström.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons