Nyheter

Gospelgung med jubilerande kör

På fredag väntar svängig gospel i Vallösa. Då kommer femårsjubilerande South gospel singers till kyrkan för att bjuda på sina tolkningar av den medryckande spirituella musiken.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2012
South gospel singers, här fångade på bild under en konsert i Mariakyrkan 2010, uppträder i Vallösa kyrka på fredag. Foto: Albin Brönmark
South gospel singers, här fångade på bild under en konsert i Mariakyrkan 2010, uppträder i Vallösa kyrka på fredag. Foto: Albin BrönmarkFoto: Albin Brönmark

– Vi gör gospel, fast på svenskt vis. Att sjunga på svenska är ett sätt att göra gospeln svensk, men jag försöker ändå rikta det till USA-tänket, och mycket sjunger vi på engelska, säger körledaren Peter Svensson.

Under fredagens konsert ”Jubileumsgospel i gudstjänstens form” blir det, förutom andakt och psalm, mycket amerikansk gospel uppbackat av kompband.

Under årens lopp tycker Peter Svensson att sammanhållningen och det ”jävlar anamma” som finns i kören har gjort den till det den är idag.

– Jag kräver mycket, men alla i kören vill också mycket. Arbetsglädjen i kören är fantastisk.

Peter Svensson medger dock att han i början var lite orolig för hur det skulle gå med kören.

– Jag undrade om vi skulle få fler medlemmar. Det gick trögt i början. Men de sista åren har vi börjat jobba med grejer jag inte trodde var möjliga.

Han berättar stolt att han gick till arrangören Jerker Palm med idén att backa upp Sanna Nielsen, vilket kören sedan gjort ett antal gånger. Den har också bland annat sjungit bakom Elvistolkaren Glenn Wish och varit med i hyllningskonserter till Ted Gärdestad.

– Fördelen med det var att vi både kunde backa upp en bra artist och dessutom få stå på egna ben. Det gjorde ju att folk som kanske inte skulle upptäckt oss annars hittade oss genom att gå och se sin favoritartist.

Det viktigaste för South gospel singers är emellertid, framhåller Peter Svensson, att tjäna församlingslivet och glädja församlingen. Det var så det var tänkt från början. Allt annat är bonus, menar han.

South gospel singers bildades i Ljunits församling för fem år sedan efter att ett antal personer kände att de ville starta en kör för att sjunga gospel.

– Då var vi tolv stycken, nu är vi ett fyrtiotal. Det har varit en oerhört positiv utveckling under åren.

Maxgränsen för antalet körmedlemmar är dock i princip nådd. För att resultatet ska bli så bra som möjligt vill Peter Svensson hålla medlemsantalet på max 45.

– Det har hänt att jag har fått tacka nej till folk som kommit och velat vara med i kören. En period hade jag en väntelista på cirka 30 personer.

Framåt våren väntar två hyllningskonserter till Ted Gärdestad på Ystads teater och i maj den traditionella körveckan i Ljunits församling. Dessutom blir det som vanligt gospelmässor. I år blir det även en nysatsning på lovsångsmässor, vilket Peter Svensson tycker ska bli roligt att testa på publiken.

Ann-Louise Olander
Linda Wald
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.