Nyheter

"Jag gillar formen, lite kaféstämning"

I kväll återupptas serien med Kulturprat på Ystads konstmuseum. Först ut är konstnären och eldsjälen Camilla Backman. Förra året fick hon YA:s kulturpris. Vi ringde Yrr Jonasdottir, chef för konstmuseet.
Nyheter • Publicerad 25 september 2014
Yrr Jonasdottir.
Yrr Jonasdottir.Foto: Foto: Johanna Wallin

Yrr Jonasdottir, vad är syftet med Kulturprat?

– Att bjuda in intressanta människor som gör spännande saker värda att föra ett avslappnat samtal kring. Vi försöker ha ett varierat program, både konstnärer och personer från andra håll. I år är musikern Frida Green uppvärmare, medan Ystads konstförening står för kaffet.

Vad kan du säga om höstens program?

– Camilla Backman är väldigt engagerad på många håll och kanter. Hon har sett till att det händer något i lilla Hammenhög och är en väldigt driven person. Hon har ett starkt samhällsengagemang. Nästa gång blir det tema Grönland. Det känns spännande. Det känns nära men ändå långt bort. De få jag känner som har varit där har alla blivit berörda på något sätt.

Vad är samtalsformens styrka?

– Att det finns någon som har fördjupat sig i den andra personen och kan lyfta fram frågeställningar som han eller hon kanske inte själv hade gjort om det hade varit en vanlig föreläsning. Det är ett spännande sätt att närma sig ett konstnärskap Sedan gillar jag formen, att sitta och lyssna och dricka kaffe. Det blir lite kaféstämning.

Sune Johannesson
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.