Nyheter

Jan Lundgren i Wall Street Journal

Det är inte bara svensk media som håller ett öga på Jan Lundgren. Härom dagen publicerade The Wall Street Journal en hyllande artikel om Ystads egen pianovirtuos.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2012
Jan Lundgren är omskriven i Wall Street Journal.
Jan Lundgren är omskriven i Wall Street Journal.Foto: 

Artikeln, som är skriven av den rutinerade amerikanska jazzskribenten Doug Ramsey, tar avstamp i Jan Lundgrens uppväxt som lovande tennisspelare och landar sedan i en skildring av hur den hyllade liveplattan ”Together again...at the Jazz Bakery”, kom till.

Konserten från The Jazz Bakery i Los Angeles 2008, där Jan Lundgren uppträdde ihop med basisten Chuck Berghofer och trummisen Joe Le Barbera, spelades in av producenten Dick Bank. Men utrustningen var enkel och syftet var bara att ha upptagningarna om referensmaterial. Det var först efter ett par år, när Dick Bank återupptäckte inspelningen, som han insåg hur bra materialet var.

Han bestämde sig för att det måste släppas som ett album och tog hjälp av mastringsproffset Bernie Grundman för det knepiga jobbet att putsa upp ljudbilden. Resultatet gladde Jan Lundgren, som länge inte ens visste att inspelningen fanns. Albumet röstades sedan fram av den brittiska jazztidningen Jazz Journals kritiker som 2011 års bästa.

Doug Ramsey är inte sen att ösa lovord över Jan Lundgren och hans spel på skivan: ”Han är på toppen av sin förmåga i alla jazzpianots element, anslag, dynamik, harmonisk fantasi, swing, kraft och känsla”, skriver han i artikeln.

Doug Ramsey avslutar med att berätta om Jan Lundgrens arbete med Ystads jazzfestival, med ord som ”Jazzfestivaler världen över försöker dra publik genom att inkludera pop, rock och folkmusik. I Ystad har Jan Lundgren lyckats upprätthålla artistisk intergritet och locka utsålda hus.”

Årets jazzfestival äger rum 2-5 augusti. Men redan nu i vår, den 25 mars, dyker Jan Lundgren upp på Ystads teater för en kväll ihop med Jacques Werup och Jason ”Timbuktu” Diakité.

Ann-Louise Olander
Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.