Nyheter

Jazzhösten på Österlen är igång

Bluestrollet Claes Janson på Simrishamnsbesök, swing med Roger Berg big band och Jan Lundgren i ett musikaliskt möte med den amerikanska saxofonisten Harry Allen. Det är några av godbitarna ur Jazz på Österlens höstprogram.
Nyheter • Publicerad 2 september 2014
Foto: Foto: Bass Nilsson
Jan Lundgren, 22 november på Valfisken i Simrishamn.
Jan Lundgren, 22 november på Valfisken i Simrishamn.Foto: Foto: Bass Nilsson
”Den betyder otroligt mycket för mig. Skulle den inte finnas, så skulle det bli ett tomrum utan dess like. Den har ju blivit som en familjemedlem, festivalen”, säger Jan Lundgren om Ystads jazzfestival, som femårsjubilerar i år.
”Den betyder otroligt mycket för mig. Skulle den inte finnas, så skulle det bli ett tomrum utan dess like. Den har ju blivit som en familjemedlem, festivalen”, säger Jan Lundgren om Ystads jazzfestival, som femårsjubilerar i år.Foto: Foto: Bass Nilsson

Redan i lördags sparkade Jazz på Österlen igång sitt höstprogram med en konsert med jazzsångerskan Vivian Buczek och trio på Röken i Simrishamn.

Men det finns fler konserter att se fram emot under den kommande säsongen. Nästa programpunkt är en spelning med den 67-årige blues- och jazzveteranen Claes Janson i Simrishamn den 27 september. Han backas upp av bandet Good Morning Blues. Scenplats blir vinanläggningen Nordic Sea Winery som öppnade sina portar för allmänheten under sommaren och nu gör debut som musikscen.

Den 11 oktober blir det swing från 1930- och 40-talet när Roger Berg big band gästar Folkets hus i Tomelilla.

I slutet av månaden, fredagen den 31 oktober, är det dags för en ny upplaga av Jazz band ball på Skillinge teater. Denna gång håller arrangörerna igen lite på antal uppträdande band, och satsar på tre akter. Först ut är Blue light jazz band som tar med sig en överraskningsgäst, följda av trion BTQ som döljer Boel Adler på sång, Mattias Lilliehorn vid pianot och Susanne Carlström på bas. Kvällen avrundas av Southern syncopators från Malmö.

Säsongen avslutas den 22 november med ett musikaliskt möte mellan jazzpianisten Jan Lundgren och den amerikanske saxofonisten Harry Allen under vinjetten "Från Jan Johansson till Stan Getz". De kompas av Jacob Fischer på gitarr; Christian Leth på trummor och Hans Backenroth på bas. Konserten äger rum på Valfisken i Simrishamn.

Lisa Kron
Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.