Nyheter

Kapten Röd överraskade

Årets artist och den prestigefyllda Guldmicken. Kapten Röd vann överraskande P 3 Gulds finaste priser. Förhandsfavoriter som Veronica Maggio och Timbuktu gick lottlösa från lördagens gala i Göteborg.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2012
Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Favoriterna föll när publiken fick makten. Reggaeartisten Kapten Röd överraskade och på hemmaplan i Göteborg fick han ta emot priserna i P 3 Gulds två tyngsta kategorier: årets artist och Guldmicken, priset till årets bästa liveartist.

Kapten Röd vann priserna i hård konkurrens med stjärnor som Veronica Maggio och Melissa Horn.

– Jag blev så innerligt chockad när jag fick priset till årets artist. Det blev kortslutning en stund i hjärnan och sedan blev jag otroligt glad, säger Björn "Kapten Röd" Nilson till TT Spektra efter galan.

Han trodde att det fanns en mikroskopisk chans att han skulle få Guldmicken eftersom de är ett band som helt och hållet satsar på liveframträdanden och har en trogen publik.

– Vi har hållit på och spelar länge och byggt upp en relation till våra fans via Facebook och övriga nätet.

– Vi kan spela in en låt på dagen och lägga upp den på nätet. Folk sprider den och så festar folk till den på kvällen.

Nytt för i år var att P 3:s lyssnare fick rösta även i de genrekategorier där vinnarna tidigare utsetts av jurygrupper.

Veronica Maggio, Timbuktu, Rebecca & Fiona och Avicii var nominerade i flest kategorier inför galan. I år räknades juryns röster samman med publikens och resultatet blev att favoriterna fick lämna festen lottlösa.

Bättre gick det för Den Svenska Björnstammen som med "Vart jag mig i världen vänder" hittat rakt in i hjärtat på den svenska poppubliken. Gruppen utsågs till årets nykomling och deras radiohit till årets låt.

Galan hölls i Lisebergshallen och värd för festen var Salem Al Fakir. Bland de artister som uppträdde på galan fanns Veronica Maggio, hyllade First Aid Kit och Rebecca & Fiona.

Markus Krunegård, Fibes Of Bies och Laleh framförde varsin helt ny singel, "Everybody hurts" respektive "Some die young".

Men tekniken fallerade när Laleh skulle göra sin låt. Framträdandet gick inte ut i sändning utan hon fick ta om det från början.

Louise Cronholm
TT Spektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.