Annons
Nyheter

Kent har aldrig varit mer relevanta

Att Kents nya singel släpps bara dagar efter den fruktansvärda nazistattacken i Malmö känns, när man lyssnar på texten, oerhört passande.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2014
Sveriges största popband släpper sitt nya album den 30 april. Under onsdagen dök första smakprovet upp, singeln ”La Belle epoque”.
Sveriges största popband släpper sitt nya album den 30 april. Under onsdagen dök första smakprovet upp, singeln ”La Belle epoque”.Foto: Foto: BRITTA PEDERSEN

De flesta låttextförfattare är som bäst i lindan av sina karriärer, eftersom det är då de vill, vågar och orkar vara politiska. Med åldern blir de oftast i stället liknöjda navelskådare, och därmed också betydligt mindre intressanta.

Jocke Berg har gått i motsatt riktning. Han har visserligen aldrig varit opolitisk, men på Kents första plattor tjänade han i första hand som den svenska ungdomsångestens språkrör. Sedan fyllde han 35, och ungefär samtidigt som bandet upptäckte synten började Bergs texter bli mer och mer uttalat politiska.

Annons

”La Belle Epoque” är kulmen både på Jocke Bergs utveckling som textförfattare och på Kents alltmer familjära relation till det elektroniska soundet. En nattsvart uppgörelse med den osunt individualistiska riktning Sverige gått i de senaste 25 åren, klädsamt matchad av tunga, monotona stråkar och beslöjad sång – som påminner om Pet Shop Boys mörkare stunder.

Den har inte samma självklara hitkänsla som ”Dom andra” eller ”999”, men det är också själva poängen. Kent har aldrig varit ärligare, eller mer relevanta.

Maria Sällberg
Oscar Sundell
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons