Annons
Nyheter

Lovande biohöst för svensk film

Efter en sval vår kommer en het höst på bio.
Det ska Katniss, Christopher Nolan, två riktiga puckon och en hel generations favorit-Gentlemen se till.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2014
Foto: 

Äntligen höst och dags för sjunkande temperaturer utanför biograferna, och ökande framför dukarna. Det hoppas i alla fall biografägare och producenter, efter ett svagt första halvår där nästan alla svenska filmer underpresterat och biljettförsäljningen, speciellt under andra kvartalet, varit den lägsta på sex år.

Den stora tittarsuccén, som räddar all statistik, är "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", förra årets julfilm som sensationellt gjort nästan 1,6 miljoner biobesök och klådde alla andra filmer besöksmässigt under perioden.

Annons

"Ovanligt starka svenska titlar"

Hundraåringens siffror lär ingen rå på men efter den svaga våren hoppas nu SF Bio på högre tryck.

- Vi tror verkligen på hösten, inte minst för att de svenska titlarna ser så ovanligt starka ut. Det börjar med "Turist" och sedan kommer Colin Nutley, Ulf Malmros, Roy Andersson och Mikael Marcimains "Gentlemen", säger Per Mårtensson, programchef på SF Bio.

Givna publikdragare blir också Christopher Nolans rymdthriller "Interstellar" och Jim Carrey och Jeff Daniels som ger sig på humorklassikern "Dum och dummare" i en uppföljare. Och så kämpar Katniss (Jennifer Lawrence) vidare, i den tredje och näst sista "Hunger games"-filmen.

Tror mest på Hobbit

Årets svenska julfilm blir en relationskomedi i skärgårdsmiljö, "Micke & Veronica" med David Hellenius och Izabella Scorupco. Per Mårtensson tippar dock att höstens största publikdragare blir den avslutande delen i "Hobbit"-trilogin, som får premiär 10 december.

- Men det är synd att producenter tycker att det är så problematiskt att släppa tunga filmer på våren. Vi tycker inte att det klumpar ihop sig så farligt i höst men det blir lätt ren kapitalförstöring. Vi hoppas att publiken hinner med, säger Per Mårtensson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons