Annons
Nyheter

Lundell skriver hellre än spelar

Är nya boken självbiografisk? Bara Ulf Lundell själv vet. Han vet också att han är trött på musikindustrin. Han vet däremot inte om han kommer kunna skriva en enda låt till.
Nyheter • Publicerad 25 september 2011
Foto: 

En skäggig Ulf Lundell med solglasögon, svart jeansskjorta och blåjeans tar emot i ett hotellrum i Göteborg. Utsikten över hamnen vittnar om gammalt och nytt på en och samma gång. Lite som Ulf Lundell själv.

”Allt är i rörelse” är anledningen till att vi sitter här. Det är berättelsen om den världskände fotografen Red som bor vid havet i Skåne. Han jagas av det förflutna som aldrig vill släppa taget. Under tiden hinner han fundera över relationen mellan kvinnor och män, över det politiska läget i Sverige med Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och det usla radioutbudet. Och mycket mer.

Annons

– Jag tror aldrig jag haft en tanke bakom de böcker jag skrivit. Förutom den första. Kanske den andra och den tredje. Jag skriver inte böcker som någon slags tanke eller uppdrag. Jag kan börja skriva en roman nu. Här.

– Enligt någon slags pågående växelbruk vet jag om jag ska skriva en bok men jag drar mig för det. Det är inte så lättsamt att skriva böcker direkt. Det är en kamp varje dag. Men visst, i dag skriver jag ju mycket hellre böcker eller målar än ställer mig på en scen eller spelar in plattor, säger Ulf Lundell.

Hans böcker är ordrika och fyllda med energi, om än inte alltid positiv. Så även ”Allt är i rörelse”. Lundell konstaterar att han frossar i språket och har så alltid gjort. När boken var klar postade han sin papperslunta till förlaget och en redaktör som rättade allt Ulf Lundell skrivit och som sedan sände tillbaka högen med papper till Skåne. Där fick författaren rätta allt som redaktören hade rättat, som Lundell förklarar saken. Alla kommatecken som redaktören ville sätta dit skulle bort igen.

– Det var en ny redaktör den här gången. Min tidigare redaktör visste att hon inte skulle göra svenska av det. Det är språket jag försöker göra sönder för att få tag i det igen. Jag är ute efter att sätta läsaren på hal is.

”Red gör vad han kan för att hålla det förflutna från dörren men det förflutna är ihärdigt, mycket ihärdigt”, som det står på bokens baksida.

Jag undrar om bokens Red och för den delen också artisten Ugg Madekus som spelar en viktig roll i ”Allt är i rörelse”, möjligen kan ha sina likheter med författaren. Ulf Lundell suckar.

– Den frågan har alltid ställts. Det är bara för att det togs för givet att ”Jack” var självbiografisk. Som den inte var. Sedan dess har alla trott att jag skriver självbiografiska böcker. Men jag kan inte göra så mycket åt det. Jag har bestämt mig för att vi pratar om det som en roman, inte om var jag står politiskt eller vad det nu är. Det är ointressant, konstaterar Ulf Lundell.

För honom är nu den stora frågan om det går att få igång ”någon slags musik”. Om han ska göra musik igen så är det nu.

– Det har legat nere och jag har inte varit särskilt överens med artisten Ulf Lundell och hans låtkatalog. Jag har tappat det. Det skulle inte vara så svårt för mig att ställa undan Ulf Lundell, artisten och låtskrivaren. Han har gjort sina trettiofem år. Det räcker, säger han och tillägger att musikbranschen är som en enda stor depression.

Och det är inte många yrkesgrupper som tvingas uppleva att deras arbete stjäls rakt framför näsan på dem, som det är för musikerna.

Annons

– Inte är det så lätt att leva med. Jag har folk som mejlar till mig och vill ha texterna till plattorna. De har laddat ner dem. De begriper inte det här. De tror att allt är gratis och ja, det är det väl i dag också. Det går inte ihop att spela in skivor. Men det är svårt att släppa det också. Förra vintern skulle jag ha gjort en turné. Men tack och lov lade jag ner det, säger Ulf Lundell och utvecklar sina tankar om sin utbrändhet:

– Det var för mycket i kropp och system som sade att det där ska du inte göra. Det var bara att kasta in handduken. Ibland kör det ihop sig rejält. Det gjorde det då. Sedan är det så att det finns folk som anser att de har en viss äganderätt till mig som vill att jag ska vara på ett visst sätt. Turnéerna har varit ett jävla spektakel men det var kul att bygga upp hela det där vansinnesprojektet.

INTERNAL INTERNAL
Martin Röshammar
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons