Annons
Nyheter

Lustmord och lågbudget

Det är svårt att tycka illa om John Cleeses tredje fru Alyce Faye, trots att hon skiljt sig från Monty Pythonlegenden och stuckit iväg med en så stor del av hans förmögenhet att han, om vi får tro honom, hade kunnat köpa 19 tanks för pengarna.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2010

Tanks han så väl hade behövt för att pricka exfruns advokat ("den enda person som nekats en roll som orch") eller de förhatliga marknadsföringsmänniskor, fixerade vid tittarsiffror och målgrupper, som förstör komedibranschen.

Men utan Alice Fayes tilltag hade inte "Underhålls- turnén del II – Feeding the beast" blivit av, och vi hade aldrig fått möta den (på onsdag) 71-åriga och rätt bekväme stjärnan.

Annons

"Jag är här för att jag behöver pengarna", medger den långa britten inför ett fullpackat konserthus. Och biljetten kostar över tusen spänn, så pengar blir det – åtminstone till exfrun.

Cleese tar med rutinerad lätthet scenen i besittning, trots att det är sista kvällen på en 24 stopp lång turné, han själv är trött och klädseln är närmast sjavig.

Det är förstås inte bara för att lustmörda exfrun Cleese kommit, utan för att berätta om sitt liv. Om uppväxten i Weston Super-Mare, "lika livligt som Åmål."

De första framgångarna med "Footlights"-revyn i Cambridge, möten med David Frost, Peter Sellers och Marty Feldman, bildandet av Monty Python och det hårda jobbet bakom "Pang i bygget."

Andra halvan av showen fokuserar på svart humor, och varför vi tycker det är så kul när tabubelagda ämnen som sex eller död först fått bygga upp en undermedveten ängslan.

Tajmingen är superb. Själva punchlinen i en berättelse kommer ofta en bra bit efter att vi tror att vi har skrattat färdigt.

Det är dock när han inte är/spelar dryg cyniker som John Cleese vinner flest poäng. Som när han pratar om vilken tur han haft i sin fantastiska karriär. Eller den äkta värmen i rösten för bortgångne parhästen Graham Chapman.

Fast egentligen är "showen" bara ett ljusbildsföredrag med videoexempel, så enkelt och lågbudget att ingen annan komiker hade vågat sig på det.

"Han kunde ansträngt sig lite mer", säger mitt sällskap, som är lite mindre Pythonfixerad. "Han gör inte mycket. Men det krävs inte mycket heller."

Precis. Publiken älskar varje sekund. Det räcker att den brittiska komedins största namn talar till oss, öppnar sig och erkänner att han ofta besvarade sin gamla mammas "du kommer att sakna mig" med ett "inte alls, jag tänker få dig uppstoppad." Svart humor går uppenbarligen i arv, för hon tyckte det var lika kul varje gång.

SAXO
Lars Thulin
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons