Nyheter

Max von Sydow kan vinna Oscar

Max von Sydow är nominerad till en Oscar för bästa manliga biroll. Det meddelade Oscarsakademien när nomineringarna till filmbranschens tveklöst största fest offentliggjordes på tisdagen.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2012
Max von Sydow i "Extremt högt och otroligt nära".
Max von Sydow i "Extremt högt och otroligt nära".Foto: 

Max von Sydow nomineras för sin roll i Stephen Daldrys drama "Extremt högt och otroligt nära". Samma film är även nominerad i kategorin bästa film tillsammans med "The artist", "War horse", "Moneyball", "The descendants", "The tree of life", "Midnight in Paris", "Niceville" och "Hugo Cabret".

"Extremt högt och otroligt nära" är en filmatisering av Jonathan Safran Foers roman om en nioårig pojke vars pappa har dött i terrorattackerna i New York. Max von Sydow har lyckats med prestationen att bli nominerad trots att han inte har en enda replik i filmen.

Det är andra gången von Sydow nomineras till en Oscar. 1989 ledde hans roll i "Pelle Erövraren" till en nominering för bästa manliga huvudroll.

Tre till Alfredson-film

Martin Scorseses äventyrsfilm "Hugo Cabret" fick flest nomineringar, elva stycken. Därefter kommer Michel Hazanavicius moderna stumfilm "The artist" med tio stycken, följt av "Moneyball" och "War horse" som fått sex nomineringar var.

Tomas Alfredsons film "Tinker, tailor, soldier, spy" fick tre nomineringar: Gary Oldman slåss om priset för bästa manliga huvudroll men filmen kan också vinna för bästa musik och bästa manus efter förlaga.

- Det känns alldeles fantastiskt. Det är inte dåligt att få vara med om den här uppståndelsen, det hade jag aldrig kunnat tro. Jag hade stålsatt mig för att inte hoppas på någonting. Vi hade ju fått drastiska signaler från två olika håll - först kalla handen från Golden Globes, sedan elva Bafta-nomineringar, säger Tomas Alfredson till TT Spektra.

Mara slåss mot Streep

Rooney Mara slåss med bland andra Meryl Streep ("Järnladyn") och Michelle Williams ("My week with Marilyn") om statyetten för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats som Lisbeth Salander i David Finchers Stieg Larsson-filmatisering "The girl with the dragon tattoo". För sitt arbete med den filmen nomineras även den svenska ljudveteranen Bo Persson.

"Svinalängorna" var länge Sveriges Oscarshopp i kategorin icke-engelskspråkiga film, men den lyckades inte hålla sig kvar hela vägen. Filmen åkte ur tävlan förra veckan.

Oscarsgalan äger rum i Los Angeles den 26 februari. Värd är Billy Crystal, som leder filmfesten för åttonde gången.

Maria Sällberg
TT Spektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.