Annons
Nyheter

Med filmisk känsla för det glada 80-talet

En skivtitel som "All the way" förpliktigar. När deadline blev tajt skippade tre av musikerna i AOR-bandet State of Salazar sina examensjobb på musikhögskolan för att i stället bli klara med debutalbumet. i kväll firar de med releasekonsert på Babel i Malmö.
Nyheter • Publicerad 21 augusti 2014
Malmöbaserade AOR-bandet State of Salazar i replokalen, som de döpt till "bastun". Precis som Simrishamnsbördige sångaren Marcus Nygren är keyboardisten Stefan Mårtensson och basisten Johannes Hansson uppvuxna i Skåne, i Helsingborg respektive Trelleborg.
Malmöbaserade AOR-bandet State of Salazar i replokalen, som de döpt till "bastun". Precis som Simrishamnsbördige sångaren Marcus Nygren är keyboardisten Stefan Mårtensson och basisten Johannes Hansson uppvuxna i Skåne, i Helsingborg respektive Trelleborg.Foto: Foto: Mark Hanlon
De Malmöbaserade melodiska rockarna i State of Salazar är redo för albumdebut. Releasespelningen i kväll är bara deras andra konsert i karriären, om man räknar bort några framträdanden i skolsammanhang. Från vänster, sångaren Marcus Nygren, basisten Johannes Hansson, trummisen Kristian Brun, gitarristen Johan Thuresson och keyboardisten Stefan Mårtensson.
De Malmöbaserade melodiska rockarna i State of Salazar är redo för albumdebut. Releasespelningen i kväll är bara deras andra konsert i karriären, om man räknar bort några framträdanden i skolsammanhang. Från vänster, sångaren Marcus Nygren, basisten Johannes Hansson, trummisen Kristian Brun, gitarristen Johan Thuresson och keyboardisten Stefan Mårtensson.Foto: Foto: Mark Hanlon
State of Salazar i replokalen, som de döpt till "bastun".
State of Salazar i replokalen, som de döpt till "bastun".Foto: Foto: Mark Hanlon
Foto: Foto: Mark Hanlon
Foto: Foto: Mark Hanlon

– Nu visar vi svärtan bakom de putsade refrängerna, skrattar den Simrishamnsbördige sångaren Marcus Nygren medan bandet formerar sig för fotografering utanför replokalskomplexet i Frihamnen i Malmö.

Med rå betong, asfalt och väderbitet tegel står omgivningarna i skarp kontrast till bandets musikaliska visioner, som medlemmarna gärna beskriver med ord som "pampigt", "slickt" och "feel good".

Annons

Fast miljöerna låna sig väl till, säg, en joggingtur i en Rocky-film. Och om det är något som byggt själva fundamentet i State of Salazar, så är det just en gemensam kärlek till träningsmontage från 80-talsfilmer.

Bland de musikaliska influenserna finns band som Journey, Toto, Chicago och Queen, men bandmedlemmarna har lika nära att dra paralleller till filmer och filmmusik från 80-talet. De har till och med en låt döpt till "Adrian", efter Rocky Balboas fru.

– Vi har ju ett visst melodispråk. Det ska vara lite "Top Gun"-anthem, säger gitarristen Johan Thuresson.

När vi träffar State of Salazar är det en vecka kvar till kvällens releasekonsert på Babel i Malmö. Spelningen är speciell, inte bara för att bandet firar sitt debutalbum utan även för att det bara är deras andra publika konsert i karriären. Scendebut begick de på en rockklubb utanför Milano i maj, som första band ut på en nystartad genrefestival för melodisk rock. Arrangör var deras skivbolag, italienska Frontiers.

Nu har de första skivrecensionerna börjat trilla in, och State of Salazar har varit flitiga med att posta länkar på Facebook. Ofta med många utropstecken, för betygen är höga.

Flera genrebloggar har delat ut lyriska toppbetyg, men de tyngst vägande recensionerna så här långt är betygen åtta av tio från både Sweden Rock Magazine och brittiska Powerplay Magazine.

– Man hade inte glatts så mycket åt niorna och tiorna vi fått på bloggar om vi sedan fått en femma i Sweden Rock. Så är det ju, säger Johan Thuresson.

Så hur gick det här till? Bandet tog form 2010, när alla fem medlemmar läste ensemblelärarlinjen på Malmö musikhögskola. Keyboardisten Stefan Mårtenson läste klassiskt, de andra gick pop- och rocklinje. Sångaren Marcus Nygren, som är bandets låtskrivare och kreativa motor, hade skrivit en handfull melodiska rocklåtar som inte passade för hans dåvarande, tungmetalliska band 8–Point Rose. Så i stället involverade han några skolkamrater.

– När tre av oss var inne på sista året, så hade vi ett skolprojekt där jag och Johan Thuresson gick ihop och ägnade de timmarna åt att spelade in ep:n ”Lost my way” (2012). När vi sen lade ut den på Spotify tog det fart. Vi visste inte att det fanns en så utbredd undergroundscen för melodisk rock, full av genrenördar och bloggar. Men plötsligt började vi få recensioner och en månad senare blev vi erbjudna kontrakt av Frontiers records.

Ett mer passande hem får man leta efter. Italienska Frontiers records har specialiserat sig just på melodisk rock, och samlar tunga namn som Journey, Asia, Yes och Toto i sitt stall.

Annons

– Det var inte att de ville släppa det vi redan spelat in, utan de ville att vi skulle spela in nytt och var beredda att ge oss en budget för det. Ingen stor budget, men vi fick den att räcka, säger Marcus Nygren.

Där och då blev kompisprojektet till ett seriöst satsande band. Och plötsligt var det bråttom. Kontrakterbjudandet kom i augusti 2012 och innan jul samma år skulle de skicka in demoskisser på låtarna till skivbolaget, för att sedan gå in i studion på allvar. Ett problem bara, de hade knappt några låtar.

– Jag tror att jag skrev och arrangerade sju eller åtta låtar på två månader. Jag fick skita i att skriva mitt examensarbete för att hinna med plattan.

Trummisen Kristian Brun skruvar lite på sig.

– Vi är tre i bandet som inte blev färdiga med vår examen.

Fast, konstaterar de, ett examensjobb kan man göra i efterhand. I sluttampen av inspelningarna fick dock bandet andra problem.

– Jag åkte på en jäkla förkylning och hostade i tre månader. När vi skrivit låtarna hade vi pressat melodierna till toppen av mitt register. Det var omöjligt att nå upp till med sönderhostade stämband. Jag lät som en avdankad 50-årig sångare som rökt och festat alldeles för mycket.

Skivbolaget var förstående. Deadline för plattan sköts upp till hösten 2013, och under förra sommaren spelade Marcus Nygren in sången.

Och nu, äntligen, är det dags att släppa "All the way" i Europa, Nordamerika och Japan. På releasefesten i kväll bjuder bandet på en genomlyssning av albumet, en egen konsert samt ett inbjudet, hemligt förband.

– I och med att vi inte spelat ute så vill vi ju visa vad vi gör. Det är jättemånga som vi känner som ser att det går bra för bandet men inte har en aning om hur vi låter, säger den Trelleborgsbördige basisten Johannes Hansson.

Taner Caliskan
Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons