GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Min musik utvecklas inte”

Stefan Sundström har mer än 20 år på nacken som artist men han fnyser åt musikalisk utveckling. ”Jag har alltid velat låta som Rolling Stones, några högre ambitioner har jag inte”, säger han.
Stefan sSundström.
Stefan sSundström.
Foto: 

En legend kommer till stan, med år av turnerande genom musiksverige bakom sig och den undrande nöjesskribenten vill veta hur saker och ting har förändrats. Hur har musiken utvecklas med tiden och livet?

Men när frågan ställdes till rocklegenden Stefan Sundström kom ett oväntat svar.

– Min musik utvecklas inte. Det finns en farlig myt om utveckling, att allting måste bli större och bättre, som en rak uppåtgående tillväxtkurva. Det är bra när blommor växer och barn blir äldre, men det är inte all utveckling som är bra. Snarare är den ohållbar. Till exempel måsta jag ifrågasätta varför jag hela tiden vill sträva efter en större publik, om det nu är bra så som jag har det.

Att inte prata politik med Stefan Sundström är en omöjlighet. Hans telefonsvarare slutar med hälsningen ”ner med kapitalet o ha det fint”. Hans förebilder är Bob Dylan och Rolling Stones. Hans låttexter lyder som följer:

”Ja, vart tog vårt välståndvägen? Varför har vi inte råd? Exporten har ju aldrig gått så bra. Det produceras mycket mera än det gjorde då, ändå är det kris för soc och Stockholms stad. Kan det va som så att skapar man en kristidsatmosfär, går folk med på försämringar medans du blir miljonär. För nog fan finns det pengar, men inte finns dom här.”

Så trots att det är en tidig tisdagsmorgon i ett soldränkt Sverige, där semesterfirande människor ger en illusion om att det kanske aldrig varit bättre, finns det inte mycket annat att göra än att gå direkt på djupet.

Vad tycker du om dagens samhälle?

– Det ser ganska illa ut. Det här konsumtionskalaset vi håller på med kommer till slut resultera i att allt går åt helvete. Det är min roll som medborgare och musiker att vara en motvikt till det. Jag och andra med mig, måste ge visa att det finns andra vägar, att du inte behöver köpa en fyra miljoners villa i Svedala och ha ett jobb.

Vi pratar i telefon medan han håller på att checka ut från ett hotell på Gotland. Han är mitt i sin sommarturné. Att vara på turné är en del av Stefan Sundströms liv men efter sommaren ska han ta semester i minst ett år. Då ska han gå i politisk exil i väntan på att Sverige får en ny statsminister. Under tiden ska ha bo på en fiskebåt i Nordnorge.

Att leva av naturen är Stefan Sundströms stora intresse. Han har skrivit boken Stefans lilla grön, En handbok i utanförskap, och hans bruk av marken är en del i hans politiska strävan.

– Hade jag inte varit rockkille hade jag nog varit trädgårdsmästare. Det började för 25 år sedan när jag kom på att jag inte ville jobba. Då började min ambition om att bli självförsörjande. Jag vill vara autonom, det tycker jag att alla borde vilja.

Nu lever han på sin musik, på tomaterna och den egna tobaken från marken på Ekerö utanför Stockholm, granne med kungen.

– Det är borgerligt som fan, men jag håller mig på avstånd, säger han släpigt.

Läs mer