Annons
Nyheter

Mollstämning i glesbygden

Svenskt glesbygdsdrama: Det börjar i moll, fortsätter i moll och slutar i djupaste moll.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2010
Lennart (Göran Forsmark) och hans mamma Vera (Ingrid Wallin) odlar tristessen i soffan.
Lennart (Göran Forsmark) och hans mamma Vera (Ingrid Wallin) odlar tristessen i soffan.Foto: 

Tristessen, hopplösheten och ensamheten ligger som en våt filt över Lennarts och mamman Veras liv. Han söker efter kärlek (eller kanske bara gemenskap) men misslyckas ständigt, mamma Vera väntar på att dö. De lever i ett hus som en gång tillhörde ett lantbruk som drevs av pappan Ragnar tills han en dag tog livet av sig. Det ligger någonstans i skogen i inlandet vid en sjö. Lennart kör taxi.

Sonen Lennart är inte så lite naiv – snäll skulle man kunna säga, eller rent av dum. Han vill så väl och saknar en kvinna vid sin sida. Det finns förvisso en kvinna på trakten, Sonja, som Lennart haft en relation med men knappast en kärleksrelation. Han har renoverat stora delar av hennes hus och dessutom lånat henne 20 000 kronor till vitvaror i köket. Men han får inget tillbaka, inte ens sina pengar. Han är bitter och besviken.

Annons

Men så får han syn på en rysk dejtingsajt på nätet och där börjar han leta efter sin drömkvinna och hittar henne! Irina, som bor uppe i Murmansk, vid Ishavet.

Lennart bygger hastigt sin framtida tillvaro på ett liv med Irina. Han överöser henne med kärleksförklaringar och får gensvar. Sakta men säkert dras han in i datingsajtens nät och när han får höra att Irina har en son, Kolja, som plötsligt blivit dödssjuk då tvekar han inte att skicka iväg en massa pengar. Och hon ska komma! Han betalar biljetter och allt kring och bara väntar på lördagen då hans liv ska ta ny fart. 50 000 kronor har det kostat, det mesta plockat ur mammans begravningskassa. Men i slutet av föreställningen får han veta att Irina inte kommer, att hon valt en annan man – han är blåst och sjunker ner i ett mörkt hål. Och samtidigt dör mamman...

Göran Forsmark, som Lennart, och Ingrid Wallin, i rollen som mamma Vera, gör ett kanonjobb, engagerat och med stor närvaro men det räcker inte till.

Problemet är texten som inte kan bestämma sig vart den ska ta vägen, linjerna är många, ingen fullföljs, det rotas här och där men det blir mest skrap på ytan. Vad handlar egentligen pjäsen om? Vad kan vi ta med oss?

Den beskrivs i reklamen som komedi. Jag har sällan sett en dystrare föreställning. Att det ösregnade och blåste svinkallt när vi lämnade teatern kändes helt rätt i sammanhanget.

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Robert Dahlström
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons