Annons
Nyheter

Myten om Österlen

Sydöstra Skåne, eller Österlen, är kultförklarat som en av de mest attraktiva platserna att bo på i Sverige.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2010

Man kan faktiskt undra varför. Hur har denna myt kunnat få fotfäste i folks hjärnor? Var man än kommer inom vårt lands gränser och berättar att man bor på Österlen (ja, jag bor på Österlen eftersom jag bor i Ystad öster om vägen upp till Brösarp) då blir folk som tokiga och ger ifrån sig en massa ljud och ord som uttrycker vilken lyckans ost man är och att de själva alltid drömt om att få bo på Österlen.

Då har jag två vägar att välja. Antingen spär jag på myten och börjar prata om ljuset och havet och himlen och beskriver en sommardag på Haväng; en sommardag som vi kanske ser tio på ett år i bästa fall.

Annons

Eller så säger jag sanningen att Österlen egentligen är ett tämligen ointressant kulturlandskap med några få guldkorn och ett klimat som största delen av året är fullständigt omöjligt och deprimerande. Även under sommarmånaderna är klimatet opålitligt, men gillar man ständig blåst runt öronen och krypande, fuktiga dimmor är det kanske eftersträvansvärt.

Jag uppmanar alltid de där romantikerna som högst seriöst funderar på att bosätta sig någonstans i sydöstra Skåne att inte göra upp affären på sommaren utan i november eller februari – då visar sig Österlen från sin rätta sida. Klara man av en vinter då är man av rejält virke.

En del kallar också Österlen för "Madariket", det antyder att trakten skulle vara osedvanligt rik på fantastiska matställen och ha en inbyggd matkultur som är enastående i sitt slag.

Det är sant att vi har några väldigt bra restauranger och gästgiverier som ligger ute i landskapet men är det verkligen unikt? Det finns över hela landet utom möjligen i Blekinge och Småland och självklart också i resten av Skåne och i våra skånska städer.

Och den ursprungliga matkulturen är inte mycket att hurra för. Österlen var en väldigt fattig trakt och många levde på sill och potatis – förvisso fanns det också en del rika bönder på trakten men jag har, efter studier av diverse gamla kokböcker, inte kunnat se någon särskild, utmärkande matkultur för Österlen. Det är den traditionella skånska maten med många inslag från Danmark.

Nej, Österlen som ett Skansen på riktigt är bara en dröm. Genuiniteten med "riktiga" konstnärer i basker, ålafiskare med skepparkrans och pipa och frodiga bönder i trätofflor och hängslen, där tummarna hänger i höjd med armhålorna, är en schablon som man aldrig möter i verkligheten.

Och så denna förkättade jämförelse med franska Povence. Det är förvisso en jämförelse som ingen av oss som bor här gör utan det är mest de hastigt passerande turisterna i juli och de som vill skryta på hemmaplan om sitt sommarhus gör. Dessa personer har uppenbarligen aldrig varit i Provence.

Men, för allt i världen, låt oss fortsätta att slå himmelsblå dunster i ögonen på omvärlden och locka hit deras plånböcker så att vi som står ut här året runt kan ha det gott. Själv kommer jag aldrig att lämna sydöstra Skåne och ärligt talat så odlar jag ivrigt myten. Men så älskar jag också en ständigt, pinande vind...

SAXO
Robert Dahlström
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons