Nyheter

Nytt auktionsrekord

Den norske konstnären Edvard Munchs Skriet klubbades för 107 miljoner dollar på Sotheby's i New York.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2012

Målningen blev därmed den dyraste som någonsin sålts på en auktion. Säljaren var förstås nöjd.

– Vi har haft många kända verk hos oss genom åren, men det är inte ofta vi har en kändis som den här. Skriet, som efter Mona Lisa är det mest kända konstverket i världen, sade Simon Shaw, chef för modern konst vid Sotheby's, till NTB.

Sju personer deltog i den spännande budgivningen och det hela var över på tolv minuter. Vem som köpt tavlan är inte känt, men budet lades på telefon.

För köparen slutar notan för den norska konstskatten med 12 procent i provision på svindlande 119,9 miljoner dollar, drygt 800 miljoner kronor.

Det tidigare auktionsrekordet för konst hölls av Pablo Picassos målning Naken, gröna löv och byst, som 2010 gick för 106,5 miljoner dollar. Världens dyraste målning hittills är däremot av Paul Cézanne. Den köptes privat av kungafamiljen i Qatar förra året för inte mindre än 250 miljoner dollar.

Skriet såldes av norrmannen Petter Olsen, vars far var vän till Munch. Målningen har varit i familjens ägo i över 70 år.

– Jag är nöjd, sade säljaren, norrmannen Petter Olsen, på en presskonferens i New York efter den historiska auktionen enligt NTB.

Olsen säger att han hoppas att publiciteten kring försäljningen bidrar till att öka intresset för Munchs arbete.

– Munch kommer att fortsätta att spela en betydande roll i mitt liv och genom mitt eget Munchprojekt kommer jag att fokusera på livet och kärleken, sade han.

Olsen framträdde med en symbol för ett miljöinitiativ på bröstet. Dess budskap var att världen går under om vi inte tar hand om planeten vi lever på.

YA Praktikant
TT-Spektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.