Annons
Nyheter

Perikles-musikal på teatern i maj

I slutet av maj är den lokala teatergruppen Rakt upp och ner tillbaka på Ystads teater. Denna gång med en egenskriven musikal, ”Smultronstället”, med låtar från 40-årsjubilerande hemmabandet Perikles.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2014
Farsgänget Rakt upp och ner har premiär för sin musikal ”Smultronstället” den 30 maj. Bakre raden, från vänster: Eric Persson, Elisabeth Zaar, Marcus Hadriz, Jessica Aleryd och Dennis Klang. Främre raden: Anna Bergh och Ted Eriksson.
Farsgänget Rakt upp och ner har premiär för sin musikal ”Smultronstället” den 30 maj. Bakre raden, från vänster: Eric Persson, Elisabeth Zaar, Marcus Hadriz, Jessica Aleryd och Dennis Klang. Främre raden: Anna Bergh och Ted Eriksson.Foto: Foto: Pressbild
Perikles låtar har blivit en musikal.
Perikles låtar har blivit en musikal.Foto: Foto: Malin Palm

Familjelyckan i det tidigare så välordnade Ystadshemmet är på väg att spricka, sedan pappa Göran träffat en ny kärlek i den snofsiga Susanne. Familjens naiva försök att ändå fira jul ihop gick fullständigt åt skogen, och nu är sommartraditionen med den årliga campingen hotad. Ändå vill mamma Lena dit med sin far, som alltid spenderat sina somrar på campingen. Och Göran vill förstås ge sin Susanne ett riktigt sommarminne. Dottern Annika vill hellre på festival med sin kille. Det är upptakten till farsgruppens egenskrivna, nygamla pjäs ”Smultronstället”. Gammal för att de spelat den på teatern förut, 2008. Ny därför att den nu återkommer i en sprillans ny skepnad, omarbetad från fars till en fullfjädrad musikal.

”Musikal på riktigt”

Annons

– Vi har ju sjungit i våra föreställningar tidigare. Men då har det mest varit sångnummer som stoppats in för att lätta upp lite. Den här gången är det musikal på riktigt, med låtar som är helt invävda i föreställningen, säger Marcus Hadriz, producent och skådespelare i Rakt upp och ner.

Precis som pjäs och revygäng har musiken starka hemmarötter. ”Smultronstället” kommer nämligen helt att bygga på låtar ur Ystadsbandet Perikles katalog.

– Vi har plöjt igenom alla deras album för att hitta låtar som passar. Det blir de största hitsen förstås, och sen har vi lyssnat och valt låtar som passar till pjäsens handling och stämningar. Tolv Perikles-låtar blir det allt som allt, säger Marcus Hadriz.

Han berättar att de kommer att bygga upp både husvagnscamping och dansbana på teaterns scen. Musiken framförs av ett liveband, under ledning av kapellmästare Gustaf Brandt.

Firar 40-årsjubileum

Extra passande är det förstås att Perikles firar 40-årsjubileum i sommar och planerar en stor musikfest på Öja den 5 juli.

– Det var inget vi tänkte på när vi började jobba på den här idéen. Men tajmingen blev ju väldigt bra. Jag tycker att det är fantastiskt att ett lokalt band har kunnat leva på sin musik i 40 år, så det är vi gärna med och firar, säger Marcus.

Per Göran ”Pex” Svensson, basist och originalmedlem i Perikles, ser med stor nyfikenhet fram emot musikalen.

– Det är spännande. Man har ju hört om Mamma Mia med Abbas låtar, så vi känner oss grymt hedrade. Och framför allt är det roligt att det är Ystadsfolk som gör det. Då blir det nog lite hjärta i föreställningen också, för det finns mycket hjärta i Ystad. Man kanske skulle gå på audition, så att man får vara med själv, säger Pex Svensson.

”Smultronstället” spelas på teatern den 30 och 31 maj samt den 1 juni.

INTERNAL INTERNAL
Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons