Nyheter

Vågar gåsin egen väg

Kompromisser är inte Anna Hertzmans melodi. Då gör hon hellre allt själv. Nu har Anna tagit tyglarna till sin karriär och startat sitt eget skivbolag. ”Jag har en helt annan kontroll nu”, säger hon.
Nyheter • Publicerad 4 april 2013
Sedan något år tillbaka lever Anna Hertzman helt på sin musik.
Sedan något år tillbaka lever Anna Hertzman helt på sin musik.Foto: 
Anna Hertzman är tillbaka i Skåne efter en höst och vinter som Stockholmsbo. ”Jag fick några trevliga spelningar, bland annat på Mosebacke. Men slutsatsen blev väl att jag inte riktigt är någon innerstadstjej”, säger hon.
Anna Hertzman är tillbaka i Skåne efter en höst och vinter som Stockholmsbo. ”Jag fick några trevliga spelningar, bland annat på Mosebacke. Men slutsatsen blev väl att jag inte riktigt är någon innerstadstjej”, säger hon.Foto: Johanna Wallin

Sedan årsskiftet har Anna Hertzman en ny titel att trycka på sina visitkort. Skivbolagsdirektör. Det handlar förstås inte om något jättebolag, utan om Annas eget lilla bolag som enbart släpper hennes musik. Men det är just så hon vill ha det. Litet och direkt, med så få mellanhänder och viljor som möjligt.

– Jag känner att ju fler människor som är med och bestämmer, desto rörigare blir det, desto längre tid tar det och desto längre från mina egna drömmar och visioner kommer jag, förklarar Anna Hertzman.

Relationen till Ystadsbolaget Cardiac Music Group, hennes tidigare skivbolag, beskriver Anna som god.

– Nu är vi mer polare. Vi har jobbat ihop så länge så vi snackar väldigt mycket ändå. Och jag vänder mig fortfarande till dem om jag behöver råd och hjälp, säger hon.

Cardiac kommer även fortsättningsvis att vara förlag för hennes två första plattor ”Va fan” och ”Född långt ut”. Men från och med nu startar Anna Hertzman på ny kula. Det innebär också att hon klippt banden till storbolaget Universal, som distribuerat hennes första två album.

– Ja, tack och lov. Det var Universal som gjorde livet surt för mig. Jag vill inte jobba mer med dem och det vet de om. Om man är en liten artist, så blir man inte särskilt prioriterad på ett sådant bolag. Men jag fattar det. Cashen måste in, och hur intressant är då en artist som jag?

Bägaren rann över förra vintern när Anna släppte låtarna ”Din röv” och ”Alla män”. Flera radiokanaler plockade upp låtarna och Anna Hertzman gjorde själv reklam för dem på sin hemsida och på Facebook. Ändå kom de inte ut till försäljning på släppdatumet, trots löften från Universal. När de fortfarande inte släppts efter tre månader fick Anna Hertzman nog.

– Jag fick ett redigt skånskt tokbryt och ringde och skällde ut min kontakt på Universal. Det funkar inte att jobba så för mig. Jag kan inte vänta i tre månader, då har låtarna hunnit svalna. Jag försöker ju leva på detta. Det är mitt jobb, säger hon.

Sedan något år tillbaka lever Anna Hertzman helt på sin musik, så hon har inte råd med krångel. Lösningen blev att starta eget och själv ta kontroll över alla led.

– Jag äter inte hummer varje dag, men det funkar. Jag har en vanlig, jävligt dålig lön, precis som de flesta människor. Så det är inga konstigheter, säger hon.

Skivbolaget och förlaget har hon, kort och gott, döpt till ”Smör”.

– Tanken är att namnet ska vara lite störigt, som jag alltid känner att jag måste vara, säger Anna Hertzman.

I veckan är det dags för Anna Hertzmans största konsertsatsning i vår. I morgon spelar hon med sitt band på Ystads teater och dagen efter väntar Palladium i Malmö. Konserterna har Anna arrangerat själv, så den ekonomiska risken ligger hos henne. Men biljetterna har sålt bra, säger hon.

– Sen filmar vi konserten på Palladium också, så det kanske blir en dvd av det. Eller kanske inte, jag ska inte lova för mycket. Jag har ju verbal diarré på scen, så det kan hända att jag gör bort mig så mycket att det inte går att släppa på film, säger hon och skrattar.

Så här långt trivs hon med att hålla i alla trådar själv.

– Ibland får jag lite ångest. Men det får jag ju ändå, säger hon.

Clifford Johansen
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.