Annons
Nyheter

Veckans kultur- och nöjestips

Författarbesök av Nina Björk, Ranelidsk föreläsning om Stig Dagerman och ”Grease på Ystads teater. YA:s Emil Sandgren tipsar om intressant kultur de närmaste dagarna.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2014
Foto: Foto: Mark Hanlon
Foto: Foto: Tore Falk

Musikal. ”Summer Nights”, ”You’re the One that I Want” och ”Greased Lightning”. Vi snackar förstås om musikalen ”Grease”, som blev en braksuccé i 1978 års filmatisering med John Travolta och Olivia Newton-John i huvudrollerna. Nu har Sagateatern gjort en egen uppsättning av ”Grease”, med idel unga musikalartister på scen. I höstas spelades den 15 gånger på Sagateaterns hemmaplan i Borås. Och nu är det turné som gäller, med stopp på Ystads teater klockan 19 i kväll fredag.

Ranelid om Dagerman. Ser ni fram emot Dramatens gästspel med Dagerman-pjäsen ”Streber” i Ystad nästa lördag? Då är det ingen dum idé att värma upp med ett besök på Scala i Ystad i kväll. Björn Ranelid står på scen, med uppdraget att föreläsa just om författaren och journalisten Stig Dagerman (1923–1954). Ranelid har själv skildrat Dagermans produktiva men korta liv i romanen ”Mitt namn skall vara Stig Dagerman”, som släpptes 1993. Föredraget börjar klockan 19.

Annons

Schlagersnack. Det drar ihop sig till storfinal i Melodifestivalen. Det har nyblivna Radio Active-profilen Michael Saxell tagit fasta på i sin fredagsintervju, som i dag blir med låtskrivarproffset Ingela ”Pling” Forsman. Och det är två gamla vänner som möts i etern. Saxell och Forsman har tävlat i Melodifestivalen tillsammans som låtskrivare till ”Det vackraste jag vet”, som Gladys del Pilar nådde andra plats med i Melodifestivalen 1994. Den korades också till bästa låt det året av den internationella fan-organisationen OGAE. Saxells program ”Lite närmre” sänds mellan klockan 14 och 18, och intervjun äger rum i den tredje timmen.

Föredrag. På tisdag kommer debattören, författaren och litteraturvetaren Nina Björk till Tomelilla, för en författarkväll på kulturhuset. Mest känd är hon för sin feministiska debattbok ”Under det rosa täcket”, som kom 1996. Hennes senaste bok ”lyckliga alla sina dagar” är en uppgörelse med konsumtionssamhället och den ständiga jakten på ökad tillväxt.

Konst. Invigningen av utställningen ”Årstiderna” från Nationalmuseum har blivit uppskjuten en månad, men däremot öppnar ”Harlequins” som planerat på lördag, med verk av den Lundabördiga konstnären Charlotte von Poehl, som nu för tiden är bor och verkar i Paris. Vernissagen pågår mellan klockan 12 och 16, och utställningen presenteras klockan 14.

INTERNAL INTERNAL
Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons