Nyheter

Vild varieté tar över Stortorget

Eldkonster, ruskiga fakirnummer, cirkusakrobatik, musik och skådespel. I dag lär ingen som har vägarna förbi Stortorget missa att Teater Kapija tagit traktorn in till stan för att bjuda på ”Varieté Vagabond”.
Nyheter • Publicerad 5 september 2014
Den brittiska cirkusartisten Rachel Ponsonby (till vänster) är en av artisterna som medverkar när Janna Eriksson och Mladen Puric på Teater Kapija sätter upp ”Varieté Vagabond” på Stortorget i Ystad i dag. Som karaktären Virginia Davis förvandlas Rachel till en enkvinnasorkester.
Den brittiska cirkusartisten Rachel Ponsonby (till vänster) är en av artisterna som medverkar när Janna Eriksson och Mladen Puric på Teater Kapija sätter upp ”Varieté Vagabond” på Stortorget i Ystad i dag. Som karaktären Virginia Davis förvandlas Rachel till en enkvinnasorkester.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

– Vad kan det ta att köra från Abbekås till Ystad? säger skådespelaren Mladen Puric och kliar sig på hakan. Hans blick vilar på en gammal traktor, som är spänd framför en stor blå teatervagn med tillhörande släp. Hela ekipaget står framrullat på Teater Kapijas gårdsplan utanför Abbekås. När YA hälsar på håller teaterparet Mladen Puric och Janna Eriksson just på att packa vagn och släp inför helgens föreställningar på Ystads scenkonstfestival.

När Teater Kapija idag ger sin ”Varieté Vagabond” i Ystad kommer vagnen att ha en central plats. Men den är inte helt lätt att transportera, så de har bestämt sig för att packa allt de behöver, åka ner till Ystad kvällen innan, ställa vagnen i hamnen och bo där över natten.

– Vi håller oss nog i runt 10 kilometer i timmen med traktorn. Så det kanske tar ett par timmar, eller en och en halv. Men det är ganska trevligt att färdas i så extremt långsam takt. Man kommer in i ett särskilt tempo själv, säger Mladen Puric och skrattar.

Klockan 15 och 21 i dag kommer den sprakande varietéföreställningen ”Varieté Vagabond”, med sammanlagt ett dussin artister, att ges gratis på Stortorget. Men innan dess, klockan 12 i dag, kommer hela följet av varietéartister att samlas för en parad, komplett med traktor och vagn, som går från Österports torg till Stortorget. Och det är en brokig skara av svenska och utländska artister som Mladen och Janna handplockat till föreställningen, som även spelades på Teater Kapija förra helgen.

– Bland annat har vi de skäggigaste jonglörerna i Europa, en cirkusprinsessa som gör konster i en sex meter hög kinesisk påle, och vi har den fabulösa Madame Metamorphose, Sylvia Carlsdotter, som gör ett ruggigt fakirnummer där publiken blir delaktig, säger Janna Eriksson, som själv agerar konferencier och hotellföreståndare.

En röd tråd i föreställningen är just att den stora teatervagnen ska föreställa ett mobilt hotell, där en samling märkliga och kreativa artister bosatt sig. Det knyter förstås an till den hotellverksamhet Teater Kapija driver sedan förra sommaren, med flera vackert utsmyckade resandevagnar som besökare kan bo i. I varietén gör Mladen Puric rollen som en udda gäst på hotellet.

– Hela grunden till den här berättelsen, och till vårt vagnhotell, kom från att Abbekås var en av de första platserna i Sverige där kringresande fick tillåtelse att bosätta sig. Vi hade det i tankarna när vi gjorde vår varietéföreställning, säger han.

Vad lockar med varietén som föreställningsform?

– Det här kanske låter lite djupt. Men det spännande med begåvade och kreativa människor, oavsett sort, är att de visar vad livet kan vara och vad människan är kapabel att göra. En sådan här show är i den meningen en hyllning till ett rikare sätt att se på livet och alla dess möjligheter, och förhoppningsvis kan den också utvidga sinnena hos publiken, säger Mladen Puric.

Men Teater Kapijas festivalåtaganden är inte slut efter paraden och varietéföreställningarna. På söndag klockan 12.30 kommer Janna Eriksson och Mladen Puric dessutom att ge föreställningen ”Jaktgeväret” på Scala i Ystad. Pjäsen bygger på en roman från 1949 av den japanske författaren Yasushi Inoues, och handlar om tre kvinnor som skriver avskedsbrev till samma man. I pjäsen spelar Janna Eriksson alla tre kvinnorna.

– Ja, det blir tvära kast. ”Jaktgeväret” är något helt annat, en poetisk och rik text om kärlek och ensamhet, säger Janna Eriksson.

Sune Johannesson
Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.