Annons
Kultur

1 000 veckor för Abba Gold – brittiskt rekord

Abba slår rekord med sitt samlingsalbum "Abba Gold" från 1992, som blir det första albumet att ligga på Storbritanniens albumlista i 1 000 veckor, enligt .
"Inte dåligt gjort av fyra gamla kålrötter", säger Benny Andersson.
Musik • Publicerad 2 juli 2021
Abbas samlingsplatta "Abba Gold" har legat 1|000 veckor på brittiska albumlistan. Arkivbild.
Abbas samlingsplatta "Abba Gold" har legat 1|000 veckor på brittiska albumlistan. Arkivbild.Foto: Olle Lindeborg/Lehtikuva/AP/TT

"Abba Gold", med odödliga hits som "Dancing queen", "Mamma Mia" och "Waterloo", har nu legat totalt 19 år och tolv veckor på den brittiska Top 100-listan. Det har genom åren legat åtta veckor på förstaplatsen och placerar sig i nuläget på plats 17.

"Att ha samlat i hop 1 000 veckor på den officiella albumlistan, ha en stabil 20-års närvaro på listan, är rätt enastående", säger Martin Talbot, chef för den brittiska albumlistan.

Annons

"Det visar inte bara på Abbas ofattbara popularitet, utan också hur de har knutit an med flera generationer".

Två album ligger Abba i hasorna – Bob Marley and the Wailers "Legend" med 984 veckor och Queens "Greatest hits", som stoltserar med 952 veckor på listan.

"Abba Gold" är popbandets mest sålda och det näst mest sålda albumet någonsin i Storbritannien, med sina 5,61 miljoner sålda exemplar.

Endast Queens "Greatest hits" bräcker det svenska världsbandet när det gäller försäljning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons